Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Buunk, prof.dr. Bram

Bram Buunk
Bram Buunk

Expertise

Menselijk gedrag, jaloezie, partnerselectie, rivaliteit

Curriculum vitae

Bram Buunk is honorair hoogleraar evolutionaire sociale psychologie aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Daar leidt hij onderzoeken naar de evolutionaire achtergrond van menselijk gedrag als altruïsme, jaloezie, partnerselectie en rivaliteit. Eerder heeft hij basisonderzoeken gedaan naar (onder andere) omgaan met kanker, preventie van aids en tevredenheid in het huwelijk.

De sociale vergelijkingstheorie was een belangrijke inspiratiebron voor Buunks onderzoek. Volgens deze theorie vergelijken mensen zich stelselmatig met anderen. Een verdere verfijning van de theorie zoekt Buunk in een evolutionaire benadering. Buunks werk werd in 2005 bekroond met de benoeming tot Akademiehoogleraar door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

In september 2010 verschijnt van hem het boek ‘Oerdriften op de werkvloer’ waarin hij via een evolutionaire benadering een verklaring biedt van ogenschijnlijk irrationeel gedrag op het werk, zoals seksuele intimidatie, pesten en roddelen, en competitie. Buunk was daarover te gast in het tv-programma Boeken van de VPRO.

Video

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie

Zie de medewerkers pagina

Laatst gewijzigd:04 januari 2018 14:51
printOok beschikbaar in het: English