Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Helmi, prof.dr. Amina

Amina Helmi
Amina Helmi

Expertise

Sterrenkunde, astro-archeologie, vorming van de Melkweg

Curriculum vitae

Amina Helmi (1970) is hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg. Helmi schreef een baanbrekend proefschrift (waarvoor ze de Christiaan Huygens-prijs 2004 ontving) waarin de geschiedenis en het ontstaan van onze Melkweg in een nieuw licht werden geplaatst: ons Melkwegstelstel is waarschijnlijk geleidelijk aangegroeid met kleinere sterrenstelsels. Helmi spoort die aparte sterrenstelsels ('fossielen') op en bedrijft dus een soort astro-archeologie; ze gebruikt de informatie van sterfossielen om het ontstaan van de Melkweg te reconstrueren.

Helmi heeft een aantal gerenommeerde subsidies ontvangen, zoals een VIDI van NWO in 2003 en, in 2009, een ERC Starting Grant van de EU. De ERC Starting Grant is een persoonsgebonden Europese subsidie die onderzoekers ondersteunt bij het oprichten van een onderzoeksteam of een onderzoeksprogramma. Ze is actief in allerlei internationale netwerken en is in 2017 benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Een team met Amina Helmi bracht in augustus 2014 in Science voor het eerst de ruimtelijke verdeling van de onbekende materie tussen de sterren in beeld. In 2015 ontving ze van NWO een VICI-subsidie van 1,5 miljoen euro, om de vormingsgeschiedenis van de Melkweg ontrafelen.

Video

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:12
printOok beschikbaar in het: English