Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Faaij, prof.dr. André

André Faaij

Expertise

Biobased economy, technologieën voor hernieuwbare energie, energie, milieuwetenschappen

Curriculum vitae

André Faaij is Distinguished Professor Energiesysteemanalyse en wetenschappelijk directeur van de Energy Academy Europe. Hij heeft een master Scheikunde en Milieuwetenschappen van de Universiteit Utrecht, waar hij ook promoveerde. Tot 2014 werkte hij als hoogleraar en wetenschappelijk directeur aan het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht. Faaij werkt met belanghebbenden op het gebied van energietransitie op diverse niveaus, van regionaal tot internationaal. De Energy Academy Europe is een experisecentrum en een publiek-privaat samenwerkingsverband op het gebied van energieonderzoek, -onderwijs en -ondernemerschap en wordt gezien als strategische prioriteit voor de Rijskuniversiteit Groningen en haar partners, waaronder de energiesector, Hanzehogescool, TNO & ECN en regionale overheden, alsmede ongeveer 500 wetenschappers op diverse gebieden, van natuur- tot sociale wetenschappen.

Faaij is een invloedrijk onderzoeker met een brede expertise in onder andere de biobased economy, hernieuwbare energie, transport en alternatieve brandstoffen, afvang en opslag van CO2, modellering en scenarioanalyses van energiesystemen, technologisch leren en innovatie in energiesystemen en energiebeleid. Hij adviseert de Europese Commissie, IEA, de VN, GEF, OESO, WEF, WEC, de energiesector, strategisch adviseurs en ngo's. Hij was hoofdauteur van de UNDP World Energy Assessment, de Global Energy Assessment, de World Energy Outlook van de IEA, het vierde en vijfde IPCC-rapport en het Special Report on Renewable Energy. Als lid van IPCC mocht hij in 2007 mede de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nemen. Hij is door het World Economic Forum benoemd tot ‘Young Global Leader’. Faaij heeft meer dan vijfhonderd publicaties (mede) op zijn naam staan, geldt als ‘highly cited researcher’ volgens de criteria van Thomson Reuters en behoort hiermee tot de mondiale top 100 van wetenschappers in zijn vakgebied. In juni 2015 won hij de Linneborn Prize voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van het winnen van energie uit biomassa.

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie