Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Mondbeugel effectief bij obstructief slaapapneu

20 november 2012

Veel mensen zijn chronisch moe omdat zij slecht slapen door slaapapneu. Michiel Doff, kaakchirurg in opleiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen, onderzocht de effecten van het ’s nachts dragen van een mondbeugel. Meer dan de helft van de mensen met milde of matige slaapapneu had een aanzienlijke verbetering van de klachten nadat zij twee jaar met een mondbeugel hadden geslapen. De mondbeugel houdt de onderkaak tijdens het slapen naar voren. Dat voorkomt dat de onderkaak en tong naar achteren zakken en de luchttoevoer ter hoogte van de keel geblokkeerd raakt. Doff promoveert op 28 november 2012 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Verder bleek uit het onderzoek van Doff dat langdurig gebruik van een mondbeugel de stand en positie van de tanden en kiezen iets kan veranderen. “Het is daarom belangrijk dat de mondbeugel wordt gemaakt door een tandarts die geschoold is in tandheelkundige slaapgeneeskunde,” aldus Doff. “Ook is regelmatige controle nodig van het gebit en van het effect van de behandeling.”

Slaapapneu

Mensen met slaapapneu snurken veel en hebben last van afsluiting van de bovenste luchtwegen. Hierdoor treden herhaaldelijk ademstilstanden op. Bij meer dan vijf ademstilstanden per uur slaap is sprake van obstructief slaapapneu. Met slaaponderzoek wordt de ernst van slaapapneu bepaald. Mensen met ernstige slaapapneu krijgen veelal tijdens het slapen een masker op dat zorgt voor positieve drukbeademing. Dit is echter belastend en kan leiden tot verminderde therapietrouw.

Slecht slapen

Ongeveer 5% van de mannen en een iets lager percentage vrouwen in Nederland heeft last van slaapapneu. Zij slapen slecht omdat ze vaak meerdere keren per nacht met een schok wakker worden door ademstilstand. Overdag zijn ze vaak erg slaperig en prikkelbaar. Obstructief slaapapneu geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Mondbeugel

Het slapen met een mondbeugel (mandibulair repositie apparaat ofwel MRA) blijkt een effectieve behandelmogelijkheid voor milde en matige slaapapneu. Sinds 2010 wordt de mondbeugel vergoed door de ziektekostenverzekeraar bij patiënten met bewezen obstructief slaapapneu. “We hebben nu vastgesteld dat een mondbeugel ook op langere termijn effectief is bij milde en matig ernstige slaapapneu,” vertelt Doff. “In het begin kunnen mensen last krijgen van extra speekselvloed, droge mond, pijnlijke kauwspieren en kaakgewrichten. Deze klachten gaan meestal na verloop van tijd weer over.”

Gebit

Op de langere termijn kan het dragen van een mondbeugel de stand en positie van kiezen en tanden veranderen. Dit kan een minder gunstige beet tussen de boven- en onderkaak veroorzaken. Om dit effect zoveel mogelijk te beperken beveelt Doff aan om mondbeugels voor de behandeling van slaapapneu te laten aanmeten door daarin gespecialiseerde tandartsen. Zij voeren regelmatige controles uit op de stand van het gebit en kunnen snel ingrijpen als neveneffecten van de mondbeugel optreden.

Curriculum Vitae

Michiel Doff (Groningen, 1977) studeerde Tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voerde zijn onderzoek uit bij de afdeling Kaakchirurgie van het UMCG in nauwe samenwerking met de afdelingen Longziekten en Klinische Neurofysiologie. Het onderzoek valt onder Onderzoeksinstituut SHARE. De titel van het proefschrift is “Oral applicance therapy in obstructive sleep apnoea syndrome; long-term efficacy and comorbidity.” Doff is kaakchirurg in opleiding in het UMCG.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:51
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau

    Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...