Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Nieuwe leerstoel Agro-ecology voor hoogleraar Pablo Tittonell

‘Veerkrachtige agrarische landschappen voor natuur en mens’
17 februari 2020

Voor een toekomstbestendige landbouw voor natuur én boer is behoefte aan meer inzichten en meer kennis over hoe landbouw en natuur elkaar kunnen versterken. Om deze reden maakt het Wereld Natuur Fonds de nieuwe leerstoel ‘Agroecology: Veerkrachtige agrarische landschappen voor natuur en mens’, van prof. dr. Pablo Tittonell mogelijk aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dinsdagmiddag 18 februari houdt Pablo Tittonell zijn oratie.

Pablo Titonell

Belangrijk doel van deze leerstoel binnen het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES) van de RUG is het onderzoeken hoe natuur en landbouw dichter bij elkaar gebracht kunnen worden. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar de rol van landbouwgebieden als leefgebied voor wilde dieren, en de bijdrage van biodiversiteit aan landbouw door diensten die natuur levert zoals bestuiving en een vruchtbare bodem. Deze kennis draagt bij aan de ontwikkeling van een landbouwsysteem dat winstgevend is voor boeren, voorziet in behoeften vanuit de samenleving én meerwaarde biedt voor natuur.

“In plaats van tegenover elkaar, staan landbouw en natuur juist naast elkaar”, aldus hoogleraar Tittonell. “Boeren mét natuur, oftewel Agro-ecologie, is een stroming die vanuit zowel de wetenschap als de praktijk opvallend positieve uitkomsten laat zien. En niet alleen voor kleinschalige landbouw: de principes zijn ook goed toepasbaar om een duurzame voedselvoorziening te waarborgen. Landbouw kan profiteren van natuur en natuur van landbouw, zonder nadelige compromissen.”

Ombuigen biodiversiteitsverlies naar herstel

Vanuit de agrarische sector is veel interesse voor natuurvriendelijke landbouw. Er is echter ook veel behoefte aan meer kennis over bijvoorbeeld de rol van bestuivende insecten, natuurlijke plaagbestrijding en het stimuleren van bodemleven. Daarom is het belangrijk om te investeren in onderzoek, het delen van kennis en het verbinden van kennis aan de praktijk.

“Natuurreservaten beslaan slechts zo’n 10% van ons landoppervlak. Als we de trend van verlies aan biodiversiteit willen ombuigen naar herstel, dan moeten we dus ook buiten natuurgebieden ecosystemen herstellen”, zegt Kirsten Schuijt, CEO van WWF-NL. “Het voedselsysteem is een van de belangrijkste oorzaken van verlies aan biodiversiteit wereldwijd. Er ligt dus een belangrijke oplossing in agrarische landschappen. Het huidige landbouwsysteem moet hiervoor echter drastische veranderingen ondergaan. Het Wereld Natuur Fonds ondersteunt deze noodzaak voor een urgente landbouwtransitie, ook in Nederland. Deze leerstoel helpt mee om te komen tot vernieuwende landbouwoplossingen om deze transitie, samen met boeren, bedrijfsleven en overheden, daadwerkelijk te realiseren.”

Pablo Tittonell

Over prof. dr. Pablo Tittonell

Pablo Tittonell is nationaal coördinator van het Natural Resources and Environment-programma van INTA, de landbouwonderzoeksorganisatie in Argentinië. Hij is voormalig hoogleraar van de vakgroep Farming Systems Ecology van de WUR en is verbonden aan de Ecole Doctorale Sibaghe van de Universiteit van Montpellier, Frankrijk en aan de Nationale Universiteit van Lomas de Zamora, Buenos Aires, Argentinië. Hij is gepromoveerd op productie-ecologie en national resource management en zijn expertise omvat bodemvruchtbaarheid, agro-ecologie, biodiversiteit en analyse van landbouwsystemen. Hij nam deel aan diverse onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten over de hele wereld op het gebied van ontwerp, veerkracht en aanpassing van landbouwsystemen, met een focus op sociaal-ecologische processen op het raakvlak van landbouw en natuur. Hij werkte bij CIRAD (Centre de coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement) waar hij een onderzoeksteam leidde op het gebied van Systems Design and Evaluation met activiteiten in La Réunion, Brazilië, Vietnam, Burkina Faso, Kameroen, Benin, Kenia en Zimbabwe. Hij is bestuurslid van de in Montpellier gevestigde Agropolis Foundation, lid van de Latin American Society for Agroecology (SOCLA), en is hoofdredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift Agricultural Systems. Tittonell adviseert de FAO en drie van de samenwerkende CGIAR-programma's en begeleidt 22 promovendi met veldwerk in Europa, Latijns-Amerika, Azië en Afrika.

Laatst gewijzigd:03 september 2021 14:32
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...