Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Start internationaal onderzoek naar ‘personalized medicine’ bij diabetische nierschade

07 februari 2017

Vandaag starten onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen in een grote internationale samenwerking genaamd BEAt-DKD (versla diabetische nierziekte) aan een vijfjarig onderzoek naar het voorkomen en behandelen van nierschade bij diabetes.

Een groeiend aantal mensen wereldwijd heeft te maken met diabetes type 2 en de gevolgen hiervan. Met name de nieren kunnen grote schade oplopen als gevolg van diabetes. Patiënten merken heel lang niets van deze schade,  maar wanneer dat wel het geval is, is het vaak te laat om te herstellen. Medicatie om de nierschade bij diabetes te genezen is er niet, de schade kan met medicijnen momenteel alleen beperkt worden afgeremd.

UMCG-hoogleraren klinische farmacologie Dick de Zeeuw en Hiddo Lambers Heerspink starten samen met een grote groep collega’s van twintig verschillende internationale universiteiten en 10 farmaceutische bedrijven een grootschalig onderzoek naar een betere behandeling van de ziekte. Dit onder de vlag van het Europese Innovative Medicines Initiative.

Het doel is om behandelwijzen te ontwikkelen die veel meer op de individuele patiënt gericht zijn. Het onderzoek richt zich daarom op de verschillende mechanismen die een rol spelen bij de nierschade, en het ontdekken van stoffen in bloed en urine die de oorzaak en daarmee de juiste behandeling kunnen identificeren. “Hiermee nemen we, net als nu bij kanker gebeurt, de eerste stappen naar ‘personalized medicine’ in de behandeling van nierziekte bij diabetes”, zegt De Zeeuw.

Het UMCG speelt een grote rol in dit samenwerkingsverband als co-leider van het onderzoek samen met de universiteiten van Lund (Zweden) en Helsinki (Finland) en twee farmaceutische bedrijven. In het onderzoek wordt bovendien gebruik gemaakt van databases van het UMCG.

Bron: persbericht UMCG

-
Laatst gewijzigd:28 september 2021 14:32

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau

    Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...