Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsNieuwsarchief

Wubbo Ockelsprijs 2010 voor prof.dr. H.W. Frijlink en dr. A.H. de Boer

23 april 2010

Het bestuur van de Stichting Wubbo Ockelsprijs van de stad Groningen heeft op voordracht van de jury besloten de Wubbo Ockelsprijs 2010 toe te kennen aan prof. dr. H.W. (Erik) Frijlink en dr. A.H. (Anne Haaije) de Boer, ing. Zij ontvingen op 21 april 2010 tijdens een bijeenkomst in de Gasunie de prijs uit handen van burgemeester dr. J.P. (Peter) Rehwinkel. De prijsuitreiking werd gecombineerd met de uitreiking van de Wubbo Ockels Juniorprijs.

De prijswinnaars, werkzaam bij de afdeling Farmaceutische Technologie en Biofarmacie van de Rijksuniversiteit Groningen, ontvangen de prijs voor de succesvolle ontwikkeling van een innovatieve inhaler voor astma- en COPD patiënten (de Novolizer).

Ontwikkeling van de Novolizer

Anne Haaije de Boer en Erik Frijlink hebben een innovatieve poederinhalator ontwikkeld tegen astma en COPD die ten opzichte van bestaande inhalatoren vele voordelen biedt. Hun ontwerp is het resultaat van jaren lang intensief onderzoek naar de toediening van geneesmiddelen aan de luchtwegen. Met de nieuwe inhalator, de Novolizer, komt het geneesmiddel veel dieper in de longen terecht waardoor het niet alleen effectiever werkt, maar ook veel minder bijwerkingen geeft. De Novolizer is door patiënten veel eenvoudiger te bedienen en geeft signalen af waardoor de patiënt weet dat hij/zij goed heeft geïnhaleerd. De Novolizer is inmiddels wereldwijd op de markt gebracht en het aantal geneesmiddelen tegen astma en COPD dat met deze inhalator kan worden ingenomen wordt binnenkort verder uitgebreid. Verschillende farmaceutische bedrijven zijn daarbij betrokken. Daarnaast werken de Boer en Frijlink met hun team van specialisten momenteel aan een speciale wegwerpinhalator (de Twincer) voor geneesmiddelen tegen onder andere taaislijmziekte en tuberculose. Deze nieuwe inhalator is ook geschikt voor vaccinaties tegen influenza (griep) en andere infectieziekten en mag zich nu al in een grote belangstelling van de farmaceutische industrie verheugen. Verwacht wordt daarom dat ook deze nieuwe Twincer over een aantal jaren beschikbaar komt voor de patiënt.

Jury

De jury bestaat uit prof.dr. E. Bleumink, dr.ir. P.A. Gielen en mevrouw mr. T. Faber en heeft elf inzendingen beoordeeld.

Wubbo Ockelsprijs

In 1986 is de Wubbo Ockelsprijs van de stad Groningen ingesteld als eerbewijs voor de buitengewone prestaties die prof.dr. W.J. Ockels heeft geleverd tijdens de ruimtevlucht van de Challenger in 1985. Hij leverde toen in het Europese Space-Lab een belangrijke bijdrage aan het wetenschappelijk natuurkundig en medisch onderzoek.

De prijs bestaat uit een plastiek van de Groninger kunstenaar Hugo Hol, een oorkonde en een geldbedrag van 10.000 euro

 

(Bron: Groninger Internet Courant)

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...