About usNews and EventsNews

• Nieuws van

• Nieuws per doelgroep

Nieuws doorzoeken

Zoeken naar nieuwsberichten van dit kalenderjaar. Oudere berichten kunt u vinden in het archief.

Search form

Resultaten 1 - 10 / 1121*

UMCG en MIcompany starten grensoverschrijdende samenwerking in geavanceerd DNA-onderzoek
Datum:19 juni 2019

Het UMCG en MIcompany, een AI-&data bedrijf uit Amsterdam, gaan samenwerken op het gebied van astma- en allergieonderzoek. De samenwerking zorgt ervoor dat geavanceerde AI-technieken beschikbaar komen voor toepassing op de exponentieel groeiende hoeveelheid data over de ontwikkeling van het DNA in het menselijk lichaam.

Cisca Wijmenga ontvangt prestigieuze geneticaprijs
Datum:19 juni 2019

Prof. dr. Cisca Wijmenga is de winnaar van de European Society of Human Genetics (ESHG) Award 2019. Zij ontvangt deze prijs voor haar baanbrekende werk in de ontwikkeling en toepassing van methoden op het gebied van innovatieve systeemgenetica om inzicht te krijgen in complexe ziekten als coeliakie en diabetes type 2. Haar onderzoek en de uitkomsten ervan worden beschouwd als enorme doorbraken in de humane genetica.

Trix Mulder sleept drie beurzen in de wacht voor onderzoek in de VS
Datum:19 juni 2019

21 februari j.l. organiseerde docent en onderzoeker Laura Peters het congres ‘Dealen met ondermijningsdelicten’. Het congres bleef niet onbesproken.

Primoz Roglic sloeg zijn advies in de wind
Datum:19 juni 2019

Met een blijvend gevoel van verbazing laat bewegingswetenschapper Bert Otten zich inspireren door de wisselwerking tussen techniek en het leven om zich heen, tussen de biologie en de natuurkunde. De onderzoeker en de uitvinder in hem plukken er de vruchten van. Net zoals de fotograaf en de wielrenner die hij ook is.

Nieuwe inzichten in astma dankzij plattegrond van luchtwegen
Datum:18 juni 2019

Voor het eerst is er systematisch in kaart gebracht welke cellen er in de luchtwegen zitten en op welke plek, zowel bij gezonde mensen als bij astmapatiënten. Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Wellcome Sanger Institute in Engeland brachten dit in kaart.

God ervaren in een vreemd land
Datum:18 juni 2019

Op donderdag 27 juni 2019 verdedigt Victor Counted zijn proefschrift Experiencing God in a Foreign Land, waarin hij heeft onderzocht wat de psychologische effecten zijn van van zowel religieuze als plaatservaringen in migratie-, jeugd- en gezondheidscontexten.

Vooral in rijke landen kunnen hogere belastingen op kapitaal economische groei stimuleren
Datum:17 juni 2019

Belastingen beïnvloeden het gedrag van individuen en hebben daarmee effect op de economie als geheel. Economen en beleidsmakers gaan er vaak vanuit dat deze effecten overal hetzelfde zijn. Als een belasting de economie in het ene land positie beïnvloedt, wordt in principe verwacht dat dit effect ook optreedt in een ander land. Fabian ten Kate concludeert in zijn proefschrift dat die veronderstelling niet klopt. De effecten van fiscaal beleid hangen juist sterk af van lokale factoren. Belastingen op kapitaal kunnen bijvoorbeeld een positief effect hebben op economische groei in rijke landen en een negatief effect in ontwikkelingslanden.

Christiaan Triebert Alumnus van het Jaar 2018
Datum:15 juni 2019

Christiaan Triebert is de nieuwe Alumnus van het Jaar van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij ontvangt de prijs voor zijn bijdrage aan vernieuwende onderzoeksjournalistiek. Triebert (1991) is verbonden aan de onderzoeksteams van Bellingcat, Airways en de New York Times.

Kleine stapjes, grote sprongen – hoe helmgras duinen bouwt
Datum:14 juni 2019

In Europa zijn ze hoog en smal, in Amerika laag en breed: vorm en hoogte van duinen verschillen wereldwijd sterk. Dit komt mede doordat planten duinen bouwen met verschillende ‘bewegingsstrategieën’ waarmee ze de vorm van de duin bepalen, vonden ecologen van de Radboud Universiteit, het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Rijksuniversiteit Groningen in een nieuwe studie. Deze informatie zou goed van pas kunnen komen in herstelprojecten van kustlandschappen. Het onderzoek wordt gepubliceerd op 14 juni in Nature Communications.

2020 Dirk Smilde Fellowship and Research Seminar
Datum:14 juni 2019

The Qumran Institute at the Faculty of Theology and Religious Studies at the University of Groningen is very pleased to announce the 2020 Dirk Smilde Fellow, Annette Yoshiko Reed.

* Het aantal zoekresultaten kan afwijken van het aantal resultaten dat u ziet, omdat sommige documenten afgeschermd zijn.