About usNews and EventsNews

• Nieuws van

• Nieuws per doelgroep

Nieuws doorzoeken

Zoeken naar nieuwsberichten van dit kalenderjaar. Oudere berichten kunt u vinden in het archief.

Search form

Resultaten 1 - 10 / 1129*

Kadavers belangrijk voor planten en insecten in de Oostvaardersplassen
Datum:22 januari 2020

Het laten liggen van dode herten in natuurgebied de Oostvaardersplassen heeft een positief effect op de biodiversiteit in het gebied. De kadavers zorgen niet alleen voor veel meer insecten en andere geleedpotigen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn via een verhoogde plantengroei. Planten bij kadavers werden meer dan vijf keer zo groot waardoor het aantal plantenetende ongewervelden op deze planten toenam, en daarmee ook hun predatoren. Dit blijkt uit een onlangs gepubliceerde studie van RUG-onderzoeker dr. Roel van Klink, uitgevoerd voordat de aantallen grote grazers in de Oostvaardersplassen drastisch omlaag werden gebracht in verband met gewijzigd natuurbeheer.

Academische conferentie over reiservaringen in de oudheid
Datum:22 januari 2020

Van maandag 27 tot en met woensdag 29 januari 2020 vindt in Groningen de driedaagse conferentie ‘Jewish, Christian and Muslim Travel Experiences (3rd century BCE—8th century CE)’ plaats aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU).

De strijd tegen voedselverspilling: van overmaat naar toereikend
Datum:22 januari 2020

Voedselverspilling brengt aanzienlijke maatschappelijke kosten met zich mee. De enorme hoeveelheid voedsel die verspild wordt laat zien dat er iets moet veranderen aan onze voedselvoorziening. Dat is precies het doel van het nieuwe project ‘Food Waste: from Excess to Enough’, een onderzoek waarbij Jenny van Doorn nauw betrokken is.

Missie: vrouwen hun eigen keuzes laten maken
Datum:22 januari 2020

Elizabeth Revai Mudzimu groeide op in het zuiden van Zimbabwe waar ze als achtjarig meisje besloot dat ze later non wilde worden. Ze wérd non en gebruikt nu haar promotieonderzoek aan de RUG om andere vrouwen te helpen hun eigen keuzes te maken. Net als zij zelf heeft gedaan.

Speuren naar kwik in de Arctische gebieden (video)
Datum:21 januari 2020

Kolencentrales, metaalsmelterijen en kleinschalige goudwinning zorgen wereldwijd voor uitstoot van het zware metaal kwik. Die uitstoot veroorzaakt in Arctische gebieden schade aan mens, dier en milieu. Frits Steenhuisen doet hier onderzoek naar.

Groningen Digital Competence Center

Research Data Office: development of the Groningen Digital Competence Center

CMB-Kerstboekenmarkt levert €1.066,50 op

De CMB-Kerstboekenmarkt heeft maar liefst € 1.066,50 opgeleverd

Mijlpaal MICADO-instrument voor de Extremely Large Telescope
Datum:21 januari 2020

MICADO, het eerste speciaal voor ESO’s Extremely Large Telescope (ELT) ontwikkelde camerasysteem, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. Het MICADO-consortium is, samen met een groep van externe deskundigen van over de hele wereld, een week lang bijeen geweest op het ESO-hoofdkwartier in Garching (Duitsland) om de optiek, mechanica, software en elektronica van het instrument, en het bijbehorende budgetplan onder de loep te nemen, om zo te kunnen vaststellen welke terreinen meer aandacht verdienden. Na de bijeenkomst handelde het MICADO-team alle belangrijke vragen af die tijdens de review aan de orde kwamen, en nu is het instrument formeel geslaagd voor zijn voorbereidende ontwerpevaluatie. Een gedetailleerdere ontwerpfase, die moet leiden tot de uiteindelijke ontwerpevaluatie en de bouw van de vele componenten van het instrument, is in gang gezet.

University of Groningen Press: eerste tijdschrift opgenomen in DOAJ
Datum:21 januari 2020

Sinds begin januari 2020 is European Journal of Life Writing (EJLW) opgenomen in de Directory of Open Access Journals (DOAJ).

* Het aantal zoekresultaten kan afwijken van het aantal resultaten dat u ziet, omdat sommige documenten afgeschermd zijn.