Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews

Verfijn uw zoekopdracht

Herstel standaardwaarden
check form
  • Nieuws per interessegebied

  • Nieuws per onderwerp

  • Nieuws van

  • Nieuws per doelgroep

Nieuws doorzoeken

Zoeken naar nieuwsberichten van dit kalenderjaar. Oudere berichten kunt u vinden in het archief.

Search form

Resultaten 1 - 10 / 1194*

Start of MOSAiC – the Greatest Arctic Research Expedition of All Time
Datum:20 september 2019

After a decade of preparations, it’s finally time: on the evening of 20 September the German icebreaker Polarstern departs from the Norwegian port of Tromsø. Escorted by the Russian icebreaker Akademik Fedorov, she will set sail for the Central Arctic. On board researchers will investigate a region that is virtually inaccessible in winter, and which is crucial for the global climate. They will gather urgently needed data on the interactions between the atmosphere, ocean and sea ice, as well as on the ecosystem. Thanks to the collaboration between international experts, the one-year-long ice drift past the North Pole will take climate research to a completely new level.

Imagining Science
Datum:20 september 2019

Noorderlicht en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) continueren hun samenwerking in de reeks ‘Imagining Science’. Daarin krijgt een fotograaf de opdracht om een wetenschappelijk onderzoeksveld te verbeelden in relatie tot het Noorderlicht festivalthema van het betreffende jaar. Door de jaren heen komt zo een veelzijdig en autonoom artistiek beeld van het wetenschappelijke leven tot stand. De opdracht voor 2018 ging naar Eddo Hartmann. Van 28 september 2019 t/m 5 januari 2020 wordt zijn serie 'The Collective Landscape' tentoongesteld in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.

Lisa Herzog wint Duitse prijs voor Filosofie en Sociale Ethiek
Datum:19 september 2019

Aan Lisa Herzog, die per 1 oktober aan de Faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen is aangesteld, is de Deutsche Preis für Philosophie und Sozialethik toegekend. Deze prijs wordt sinds 2014 elke twee jaar uitgereikt door de Max Uwe Redler Stiftung. Aan de prijs is een bedrag van €100.000 verbonden.

Groningse 'Merian' te bewonderen in de Nieuwe Kerk te Amsterdam
Datum:19 september 2019

Van 5 oktober 2019 tot en met 2 februari 2020 is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een grote tentoonstelling over Suriname te bezichtigen. Een van de topstukken zal het Groningse exemplaar van het beroemde werk van Maria Sibylla Merian over de Surinaamse insectenwereld zijn.

Overlijden advocaat en alumnus mr. Derk Wiersum
Datum:19 september 2019

Gisteren ontvingen wij het schokkende nieuws dat strafrechtadvocaat Derk Wiersum, alumnus van onze faculteit, in Amsterdam om het leven is gebracht.

Edwin Woerdman: 'Moet de overheid emissie-rechten veilen? Of gratis weggeven?'
Datum:19 september 2019

De varkenshouders komen met een nieuwe oplossing om uit de stikstofimpasse te komen. Ze willen dat het recht om stikstof uit te stoten vrij verhandelbaar wordt op de markt. Kortom, kabinet, introduceer verhandelbare stikstofrechten.

Alumni Pub Quiz Hong Kong
Datum:19 september 2019

Alumni Pub Quiz Hong Kong

Nieuwe microscoop geeft unieke blik op atomaire structuur van materialen
Datum:18 september 2019

Een nieuwe transmissie elektronenmicroscoop (TEM) stelt RUG-onderzoekers in staat de structuur van materialen te bestuderen op een manier die nog niet eerder mogelijk was. De microscoop kan onder meer in één beeld zowel zware als zeer lichte atomen vangen. Het apparaat is vooral bedoeld voor de Groningse onderzoeksinstituten Zernike Institute for Advanced materials (ZIAM) en CogniGron, maar ook biologen kunnen er hun voordeel mee doen.

Duurzame banken dragen bij aan veiliger financieel bestel
Datum:18 september 2019

Banken met hogere duurzaamheidscores hebben een significant lager faillissementsrisico. Bovendien dragen de meest duurzame banken minder bij aan het systeemrisico van het gehele financiële bestel. Dat concludeert Bert Scholtens, hoogleraar Sustainable Banking and Finance aan de Rijksuniversiteit Groningen, in een onderzoek dat hij deed met masterstudent Sophie van ’t Klooster. ‘Duurzaamheid is van groot belang voor zowel banken als hun toezichthouders. Verbetering van duurzaamheid kan mogelijk het bancaire risico verminderen en het financiële stelsel veiliger maken’, stelt Scholtens.

Start bouw Feringa Building gevierd: "Een historisch moment"
Datum:18 september 2019

In aanwezigheid van veel toekomstig gebruikers is op woensdag 18 september de eerste bouwfase van de Feringa Building van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) feestelijk gestart. "Een historisch moment. In september 1969 wandelde ik deze universiteit binnen als student scheikunde. Vijftig jaar later mag ik de bouw van het nieuwe faculteitsgebouw dat naar mij genoemd wordt, starten.", aldus de trotse naamgever van het gebouw, professor dr. Ben Feringa.

* Het aantal zoekresultaten kan afwijken van het aantal resultaten dat u ziet, omdat sommige documenten afgeschermd zijn.