Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenTata Steel Chess Tournament

Symposium: Brein in beweging

Wanneer:wo 24-01-2018 15:00 - 17:00
Waar:Academiegebouw, Rijksuniversiteit Groningen (Broerstraat 5)

Het Tata Steel Chess Tournament (12-28 januari 2018) is voor deze 80-jarige jubileumeditie ijzersterk bezet met de absolute wereldtop en kent ook weer het enthousiasme van zo'n 2000 schaakliefhebbers die vanuit de hele wereld naar Wijk aan Zee komen.

De 14 Tata Steel Masters maken gedurende het toernooi traditiegetrouw twee Chess on Tour uitstapjes naar bijzondere locaties. In 2018 is dit op 17 januari naar Beeld en Geluid in Hilversum en op 24 januari naar het Academiegebouw in Groningen.

Kan schaken fungeren als leerstrategie voor het onderwijs?

Woensdag 24 januari, 15.00-17.00 uur (14.45 uur inloop)

sprekers

Is er een relatie tussen denksport, specifiek schaken, op leermethodes in het onderwijs. Vanuit wetenschap wordt er op de RUG ingezet om de positieve relatie tussen schaken, leermethodes op basis van “schaakdenken" en “schaakbewegen" en de ontwikkeling van executieve functies onder de loep te nemen. Worden kinderen slimmer van schaken door bepaalde leermethodes?

Is er een relatie tussen denksport, specifiek schaken, en de ontwikkeling van kinderen in het onderwijs. Vanuit de wetenschap wordt er op de Rijksuniversiteit Groningen ingezet om de positieve relatie tussen schaken, leermethodes op basis van “schaakdenken” en “schaakbewegen” en de ontwikkeling van executieve functies onder de loep te nemen. Er zijn twee vraagstellingen: Worden kinderen slimmer van schaken? En worden kinderen slimmer door “schaakdenken” en “schaakbewegen”?

Dagvoorzitter Johan Wakkie en Hans Böhm nemen u mee in de wereld van gezond eten,

(denk)sporten, muziek en cultuur in relatie
tot het belang van denken en doen. Hierbij zullen ze verschillende sprekers ontvangen: Drs. Irene van der Fels van de faculteit Bewegingswetenschappen van de RUG zal dieper in gaan op het project Bewegend leren: Slim door Gym.

Dr. Yvonne Groen van de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG
zal uitleg geven over de hersenontwikkeling
in relatie tot het leren op school, en hoe dit gestimuleerd kan worden. Drs. Martin Elderson (onderzoeker/onderwijsvernieuwer) en Jozias Hillenkamp (schaakspelontwikkelaar) zullen samen met Vincent Valens (Jeugd Schaak Noord) het “468Educatie model” toelichten waarbij ze inzoomen op het zichtbare effect en de toepassing van schaken in relatie tot schoolprestaties.

Aanmelden:

U kunt zich aanmelden door uw contactgegevens (voornaam, achternaam, organisatie, mail en telefoonnummer)
te mailen naar schaken@tigsports.nl