Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenTata Steel Chess Tournament

Tata Steel Chess Tournament

Tata Steel Chess Tournament on Tour

Wereldkampioen Magnus Carlsen in Academiegebouw

Op woensdag 24 januari 2018 is de internationale schaaktop in de stad Groningen aanwezig voor één speeldag in het kader van het Tata Steel Chess Tournament. Wereldkampioen Magnus Carlsen uit Noorwegen is erbij, maar ook Wesley So uit de VS, Vladimir Kramnik uit Rusland en de Nederlander Anish Giri.

De wedstrijden worden gespeeld in de aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De opening vindt plaats om 14.00 uur. Iedereen kan de partijen zowel live als online volgen, met commentaar door Eric Hansen en Sipke Ernst (in het engels).

Tata Steel Chess Tournament

Het Tata Steel Chess Tournament is een van de meest prestigieuze mondiale schaakevenementen. Het ‘Wimbledon van het schaken’ trekt de allerbeste grootmeesters aan, maar ook duizenden amateurs, bezoekers en online volgers overal ter wereld. In 2018 bestaat het Tata Steel Chess Tournament (voorheen het Hoogoven Schaaktoernooi) 80 jaar en duurt van 12 t/m 28 januari.

De belangrijkste spelers zijn verdeeld in twee groepen van elk 14 schakers: de Tata Steel Masters en de Tata Steel Challengers (onder wie Jorden en Lucas van Foreest uit Groningen). De Masters en de Challengers spelen hun eerste ronde op zaterdag 13 januari 2018 in Wijk aan Zee. Op 17 januari gaat het toernooi op tournee, eerst naar Hilversum en een week later, op woensdag 24 januari, naar Groningen. De sluiting vindt weer plaats in Wijk aan Zee, op 28 januari.

Andere activiteiten op 24 januari

Tijdens het Tata Steel Chess Tournament worden er verschillende aan schaken gerelateerde activiteiten georganiseerd. Op de speeldag, woensdag 24 januari, zijn er in het Academiegebouw twee sessies ‘Schaken voor Dummies’, door Robert Ris. Tata Steel biedt een Recruitment Day aan, een kennismaking met de staalindustrie.

Rondom Tata Chess on Tour

Wat Wanneer Waar
Kroegloperstoernooi Zaterdag 20 januari 2018, 18.30 Binnenstad Groningen

Lezing 'Schaken en een beetje sex' van Tex de Wit Maandag 22 januari, 20.00 Academiegebouw