Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

(Genetic) epidemiology of inflammation, age-related pathology and longevity

Promotie:Dhr. A.A. (Arthur) Sas
Wanneer:11 februari 2019
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. H. (Harold) Snieder
Copromotor:dr. H. (Harriëtte) Riese
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG

Genetische factoren en omgevingsfactoren in relatie tot ontstekingswaarden 

De levensloop van verschillende mensen en dieren is vergelijkbaar, stelt Sas. De duur van de levensloop, hoe een persoon verouderd en hoe iemand uiteindelijk aan zijn einde komt wisselt echter sterk tussen mensen en verschillende diersoorten. In zijn proefschrift beschrijft hij dat veroudering gerelateerd is aan een langzame stijging van ontstekingswaarden gedurende de tijd. Deze stijging maakt een individu gevoeliger voor (leeftijdsgerelateerde) ziektes, zoals hart- en vaatziekten. Kort samengevat: hogere ontstekingsactiviteit geeft een hogere kans op ziekte (en uiteindelijk overlijden).

Zijn onderzoek toont aan dat genetische invloeden belangrijk zijn in de regulatie van ontstekingswaarden. Daarnaast zijn ook veranderende omgevingsinvloeden van belang. Zo wordt in zijn proefschrift een link gelegd met eerder werk van Dr. McDade, waarin het vaker blootstellen aan ziektekiemen tijdens de kinderleeftijd, bijvoorbeeld door slechte hygiëne, gerelateerd is aan een lagere ontstekingsactiviteit op latere leeftijd. Meer blootstelling als kind aan ziekte geeft een betere training van het immuunsysteem en effectievere reacties op latere leeftijd.

Sas hoopt dat met behulp van deze kennis individuen met hogere ontstekingswaarden, en dus een hoger risico op ziekte, in de toekomst eerder geïdentificeerd en behandeld kunnen worden om zo ouderdomsziekten terug te dringen.

CV Arthur Sas

Arthur Sas (1984) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na het behalen van zijn artsendiploma (2011) werkte hij als ANIOS op de Spoedeisende Hulp van het OZG in Winschoten, waarna hij in 2013 de overstap maakte naar Duitsland om de specialisatie tot traumatoloog / orthopeed te volgen. Deze rondde hij met succes af en sinds 1-1-2019 werkt hij als “Facharzt für Unfallchirurgie und Orthopädie” in het Klinikum Emden.

Zijn promotieonderzoek vond plaats in het kader van een MD/PhD traject (met medewerking van het JSM in Groningen) aan de Rijksuniversiteit Groningen binnen de Unit for Genetic Epidemiology & Bioinformatics, onder begeleiding van Prof. Dr. H. Snieder. De titel van zijn proefschrift luidt: (Genetic) epidemiology of inflammation, age-related pathology and longevity.