Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

The molecular choreography of the Sec translocation system

From in vivo to in vitro
Promotie:Dhr. A.B. (Anne-Bart) Seinen
Wanneer:18 februari 2019
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. A.J.M. (Arnold J M) Driessen, prof. dr. A.M. (Antoine) van Oijen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering

Nieuw zicht op eiwittransport in cellen

De cel is de fundamentele structuur van alle levende materie op aarde. De vorm en grootte van een enkele cel kan enorm variëren, maar een gemeenschappelijke eigenschap gedeeld door alle cellen is dat het interieur van de omgeving wordt gescheiden door een membraan. Om een cel levend te houden, moet deze voedingsstoffen uit zijn omgeving opnemen, maar ook producten uitscheiden. Voor de meeste voedingsstoffen zijn gespecialiseerde kanalen in het membraan aanwezig. Deze gespecialiseerde kanalen zijn eiwitten (complexen) in het membraan, die in dit membraan worden ingebracht door een sterk geconserveerd eiwit secretie complex dat Sec61 (voor Eukaryoten, cellen met een celkern) of SecYEG (voor bacteriën) wordt genoemd.

De eiwitten die de bacteriële SecYEG secretie route vormen worden intensief bestudeerd. Maar dit gebeurt vaak indirect of in grote aantallen, waardoor gemiddelde resultaten worden verkregen. Anne-Bart Seinen gebruikte superresolutiemicroscopie om voor de eerste keer de dynamische organisatie van de verschillende eiwitcomponenten van het secretie complex te visualiseren in levende Escherichia coli cellen.

Met deze techniek kon hij voor het eerst aantonen dat de eiwitcomponenten die het kanaal zelf vormen en de accessoire-eiwitten zeer dynamisch zijn. Hij vond bewijs dat een groot eiwitcomplex, het holotranslocon genoemd, zich op aanvraag vormt om zijn functie van het inbrengen van eiwitten in - of translocatie van polypeptiden door het membraan uit te voeren. Het onderzoek van Seinen richtte zich ook op het motorcomponent van de systemen, SecA, die de kracht levert om een eiwit door het SecYEG-kanaal te drijven. Hij vond dat SecA een dimeer is en voornamelijk aan het cytoplasmamembraan is gebonden.

Anne-Bart Seinen verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Moleculaire Microbiologie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) met financiering via een NWO ALW Top Grant. Hij werkt nu als postdoc bij AMOLF.