Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie dhr. L.M. Vos: Arthrocentesis and viscosupplementation as treatment modalities for arthralgia of the temporomandibular joint

Wanneer:ma 20-01-2014 om 16:15
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie: dhr. L.M. Vos

Proefschrift: Arthrocentesis and viscosupplementation as treatment modalities for arthralgia of the temporomandibular joint

Promotor(s): prof.dr. B. Stegenga, prof.dr. S.K. Bulstra

Faculteit: Medische Wetenschappen

Atrocentese eerder toepassen als behandeling voor pijnlijk kaakgewricht

Patiënten met kaakgewrichtsklachten hebben baat bij het eerder inzetten van artrocentese (spoelen van het gewricht door middel van een gewrichtspunctie). Deze therapie geeft een snellere verlichting van de pijn en draagt bij aan het reduceren van ziektekosten. Dat concludeert Lukas Vos in zijn promotieonderzoek. Artrocentese wordt nu pas gebruikt als conventionele behandeltechnieken onvoldoende hebben geholpen.

Pijn aan het kaakgewricht komt vaak voor. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen, maar vaak is de exacte oorzaak niet duidelijk. Patiënten krijgen het advies hun dieet aan te passen en thuis bewegingsoefeningen te doen, eventueel in combinatie met fysiotherapie en het plaatsen van een splint. Atrocentese wordt pas ingezet als de klachten blijven.

Vos onderzocht welke invloed het eerder inzetten van zo’n gewrichtspunctie heeft op de klinische effectiviteit en op de kosten. Ook ging hij na of viscosupplementatie (het herhaaldelijk inspuiten van een bepaalde stof die vervolgens werkt als glijmiddel in een schurend gewricht, nu nog alleen toegepast in het kniegewricht) ook in het kaakgewricht succesvol kan zijn. Hij concludeert dat artrocentese een meer prominente plaats verdient in de behandelstrategie van gewrichtspijn in het kaakgewricht, en pleit bovendien voor verder onderzoek naar behandelingen die succesvol zijn gebleken in vergelijkbare gewrichten.

Lukas M. Vos (Zoetermeer, 1980) studeerde Tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en is bezig met het laatste jaar van zijn studie Geneeskunde. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Kaakchirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen en participeerde in onderzoeksschool SHARE. Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMW en UMCG. Vos werkt als tandarts in tandheelkundig centrum De Kazerne in Zuidlaren.

printView this page in: English