Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie mw. S.D. Soechitram: Polychlorinated and hydroxypolychlorinated biphenyls. Influence on child neurological and endocrine development

Wanneer:wo 23-01-2013 om 12:45

Promotie: mw. S.D. Soechitram, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Polychlorinated and hydroxypolychlorinated biphenyls. Influence on child neurological and endocrine development

Promotor(s): prof.dr. P.J.J. Sauer

Faculteit: Medische Wetenschappen

PCB’s nog steeds van invloed op ontwikkeling baby's

PCB’s zijn chemische stoffen die tot in de jaren zeventig op grote schaal werden toegepast in onder meer plastics, brandwerende en warmtegeleidende materialen. Veertig jaar geleden werd het gebruik ervan verboden, omdat de stoffen giftig zijn. Maar nog altijd zijn PCS’s en hun afbraakstoffen (OH-PCB’s) terug te vinden in onze voedselketen, en aantoonbaar in ons bloed. Met name voor de ontwikkeling van baby’s is dit schadelijk, zo laat onderzoek van UMCG-promovendus Shalini Soechitram zien.

De promovenda heeft de hoeveelheid PCB’s en OH-PCB’s gemeten en de effecten van deze stoffen onderzocht bij pasgeborenen tot de leeftijd van 18 maanden. Ze stelt vast dat de hoeveelheid PCB’s in het bloed van pasgeborenen de afgelopen jaren is gedaald, maar dat deze concentraties nog steeds schadelijk kunnen zijn. Soechitram laat zien dat PCB’s de werking van de schildklier van Nederlandse baby’s nog altijd beïnvloeden. Dit heeft mogelijk zijn weerslag op cognitieve en neurologische ontwikkeling. Ook stelt ze vast dat PCBs en OH-PCBs van invloed zijn op de motorische optimaliteit van pasgeborenen. Op het testikelvolume bij 3 en 18 maanden lijken de stoffen geen invloed te hebben. Het blijft dan ook van het grootste belang voor onze gezondheid om de toepassing van PCB’s en andere chemische stoffen te bestrijden, aldus Soechitram.

Shalini-Devi Soechitram (Paramaribo, 1969) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar onderzoek binnen de Beatrix Kinderkliniek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd medegefinancierd door het Milieu en Klimaat Programma van de Europese Commissie. Soechitram werkt inmiddels als kinder- en jeugdpsychiater bij het dr. Leo Kannerhuis, een expertisecentrum voor autisme.

printView this page in: English