Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Mw. P.P. Landburg: ADMA, angiogenesis and clinical complications in sickle cell disease

Wanneer:wo 16-01-2013 om 11:00

Promotie: mw. P.P. Landburg, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: ADMA, angiogenesis and clinical complications in sickle cell disease

Promotor(s): prof.dr. A.J. Duits

Faculteit: Medische Wetenschappen

Factoren voor ontstaan van complicaties sikkelcelziekte nader onderzocht

Sikkelcelziekte (SCZ) is wereldwijd één van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen. Pearl Landburg onderzocht de rollen van nieuwe bloedvatvorming (angiogenese) en specifieke factoren die de beschikbaarheid van nitrietoxide (NO) verlagen in aan SCZ gerelateerde complicaties.

SCZ werd oorspronkelijk gezien in Afrika, Saudi-Arabiё, India en landen rond de Middellandse Zee. De toegenomen immigratie uit Suriname, de Nederlandse Antillen en Afrikaanse landen zorgt ervoor dat SCZ in Nederland meer voorkomt. Kenmerken van de ziekte zijn o.a. chronische hemolyse (afbraak van rode bloedlichaampjes), verhoogde vatbaarheid voor infecties, pijncrises, pulmonale hypertensie en beroertes.

Landburg vond bij patiënten met SCZ hogere waarden van angiogene factoren en asymmetrische dimethylarginine (ADMA) in vergelijking met gezonde controles. Toch stelt zij dat het moeilijk is om een relatie aan te tonen tussen deze factoren en de ontwikkeling van aan sikkelcel gerelateerde complicaties. Wel constateert Landburg dat er een belangrijke rol is weggelegd voor ADMA in de ontwikkeling van aan SCZ gerelateerde pulmonale hypertensie.

Pearl Landburg (Amsterdam, 1980) studeerde Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij voerde haar onderzoek uit binnen de onderzoekslijn ‘Pathofysiologie en klinische complicaties van sikkelcelziekte’ van de afdeling Interne Geneeskunde van het St. Elisabeth Hospitaal, Curaçao en het Laboratorium Stichting Rode Kruis Bloedbank Curaçao. Het onderzoek werd gefinancierd door de Nederlands Antilliaanse Stichting voor Klinisch Onderwijs (NASKHO) en de Stichting Rode Kruis Bloedbank. Landburg is in opleiding tot internist-intensivist in het AMC in Amsterdam.

printView this page in: English