Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Living with rheumatoid arthritis. Do personal and social resources make a difference?

10 december 2012

Promotie: dhr. J. Benka, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Living with rheumatoid arthritis. Do personal and social resources make a difference?

Promotor(s): prof.dr. J.W. Groothoff, prof.dr. J.L.L. van der Klink

Faculteit: Medische Wetenschappen

Bij behandeling reumatoïde artritis: steun van familie en vrienden belangrijk

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische invaliderende ziekte met een onbekende oorzaak en een onvoorspelbaar beloop. De symptomen, waaronder pijn, vermoeidheid en functionele beperkingen, zorgen voor een aanzienlijke last, die van invloed is op fysieke, psychologische en sociale aspecten van de patiënt. Bij de medische behandeling van RA wordt vooruitgang geboekt, maar behandeling is ook nog sterk gericht op het verlichten van de symptomen en op het remmen van de voortgang van het ziekteproces.

Het onderzoek van Jozef Benka draagt bij aan het inzicht in het belang van persoonlijke en sociale hulpbronnen (de steun van familie en vrienden) bij RA. De verbanden die op persoonlijke en sociale hulpbronnen berusten, impliceren duidelijk dat de behandeling van patiënten zich mede moet richten op diens hulpbronnen. De bevindingen zijn ten gunste van de noodzaak van zorg door partners, omdat die de competenties van en de betrokkenheid bij de patiënten versterken. Dit is zeer relevant, in het bijzonder in de context van de Slowaakse gezondheidszorg, die grotendeels nog als paternalistisch gekenmerkt kan worden met een lage betrokkenheid van de patiënt. Tot slot zou een nauwe samenwerking tussen reumatologen en gezondheidspsychologen van groot nut kunnen zijn voor het identificeren en ondersteunen van de persoonlijke en sociale hulpbronnen van patiënten die hun leven met reumatoïde artritis moeten leven.

Jozef Benka (Slowakije, 1983) studeerde Psychologie in Vranov nad Topľou. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), binnen onderzoeksschool SHARE en in samenwerking met de Safarik University in Kosice.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:58
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....