Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Training, efficiency and ergonomics in minimally invasive surgery

14 november 2012

Promotie: dhr. M.J. van Det, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Training, efficiency and ergonomics in minimally invasive surgery

Promotor(s): prof.dr. J.P.E.N. Pierie

Faculteit: Medische Wetenschappen

Opleiding, efficiëntie en ergonomie bij kijkoperaties kunnen beter

Een kijkoperatie (laparoscopie) heeft een aantal bewezen voordelen voor de patiënt. Doordat er slechts een kleine opening hoeft te worden gemaakt, ontstaan er veel kleinere littekens, is de hersteltijd korter en heeft de patiënt minder pijn. Maar voor het operatieteam levert deze werkwijze moeilijkheden op, op het gebied van de ergonomie en de efficiëntie van het operatieproces.

Marc van Det onderzocht onder meer wat de beste houding is om laparoscopische chirurgie uit te voeren. Met name de positie van de monitor is daarbij van belang, zo stelt hij vast. De monitor dient ruim onder ooghoogte, dicht bij het operatieveld en in lijn met de werkrichting van de chirurg geplaatst te worden. Van Det toont aan dat een speciaal voor laparoscopie ontworpen operatiekamer een significante verbetering van de ergonomie en een verbeterde efficiëntie tussen de operaties door kan opleveren.

Ook onderzocht de promovendus hoe chirurgen het best getraind kunnen worden in laparoscopische chirurgie. Hij ontwikkelde een onderwijscurriculum waardoor de chirurgen in opleiding met behulp van video-instructies stap voor stap en volgens de geldende richtlijnen worden opgeleid. Met de video-instructies leren de chirurgen meer in dezelfde tijd, zo stelt Van Det vast. Dit is een efficiënte, effectieve en veilige manier van proceduretraining op de operatiekamer.

Marc van Det (Den Haag, 1978) studeerde Geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Heelkunde van het Medisch Centrum Leeuwarden, waar hij inmiddels werkt als chirurg en binnen de Graduate School of Medical Sciences van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie umcg.nl

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:00
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....