Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Nanoparticles and stem cells for drug delivery to the brain

05 september 2012

Promotie: mw. K. Stojanov, 11.00 uur, Grote Vergaderzaal, Oude Boteringestraat 44, Groningen

Proefschrift: Nanoparticles and stem cells for drug delivery to the brain

Promotor(s): prof.dr. D. Hoekstra, prof.dr. R.A.J.O. Dierckx

Faculteit: Medische Wetenschappen

Behandeling hersenaandoeningen mogelijk effectiever met nanodeeltjes

De behandeling van hersenaandoeningen, zoals Parkinson, MS en hersentumoren, wordt bemoeilijkt door de bloed-hersenbarrière (BBB). Dit is een soort filter dat voorkomt dat schadelijke stoffen de hersenen bereiken, maar dat helaas ook het merendeel van de medicijnen afvangt.

Katica Stojanov onderzocht hoe de BBB ‘omzeild’ kan worden. Ze ontdekte dat de afgifte van medicijnen in de hersenen wellicht kan worden verbeterd door de medicijnen te verpakken in natuurlijke nanodeeltjes, gemaakt van celmembranen van neurale stamcellen. Deze deeltjes worden door de BBB niet als vijandig herkend en niet afgevangen. Ook synthetische nanodeeltjes, gebaseerd op polymeren (meer specifiek: GM1-getargete polymersomen), lijken medicijnafgifte in de hersenen te verbeteren, zo stelt Stojanov vast.

Het onderzoek van Stojanov vergroot ook het inzicht in technieken waarmee de afgifte van medicijnen in de hersenen beter in beeld kan worden gebracht. De promovenda verwacht dat het onderzoek naar de behandeling van hersenziekten hiermee in een stroomversnelling kan raken.

Katica Stojanov (Servië, 1981) studeerde moleculaire biologie en fysiologie te Belgrado. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE en het Top Institute Pharma. Stojanov werkt inmiddels als Application Scientist voor Cambridge Cell Networks.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:03
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....