Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Prediction of psychosocial problems in adolescents. Do early childhood findings from routine preventive child healthcare help?

04 april 2012

Promotie: mw. M. Jaspers, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Prediction of psychosocial problems in adolescents. Do early childhood findings from routine preventive child healthcare help?

Promotor(s): prof.dr. S.A. Reijneveld

Faculteit: Medische Wetenschappen

Jeugdgezondheidszorg kan psychosociale problemen jongeren maar ten dele voorspellen

Gegevens van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) voorspellen psychosociale problemen bij jongeren maar voor een deel. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Merlijne Jaspers. Zij vergeleek gegevens uit onderzoeksproject TRAILS, over de geestelijke gezondheid en sociale ontwikkeling van jongeren in Noord-Nederland, met de JGZ-dossiers van deze jongeren.

De Nederlandse jeugdgezondheidszorg (o.a. het consultatiebureau) ziet ruim negentig procent van alle kinderen in Nederland en heeft daarmee een unieke positie. Het is dan ook een ideale setting om problemen op het gebied van emoties en gedrag (zoals aandachttekort, hyperactiviteit en vormen van autisme) te onderkennen. Dan zou vroegtijdig preventieve zorg kunnen worden ingezet. Jaspers laat zien dat vroege bevindingen van JGZ-professionals psychosociale problemen in de (pre)adolescentie slechts in beperkte mate voorspellen. Gedragsproblemen, autisme spectrum en ADHD problemen kunnen behoorlijk goed worden voorspeld op basis van door JZG geregistreerde gegevens. Voor emotionele problemen geldt dat minder.

De promovenda identificeerde enkele vroege indicatoren die het werk van JGZ-professionals kunnen ondersteunen. Zo zijn een laag geboortegewicht en gedragsproblemen op vierjarige leeftijd voorspellend voor gedragsproblemen in de adolescentie. Nader onderzoek kan helpen om de voorspellende waarde van JGZ-gegevens over de vroege ontwikkeling te verbeteren.

Merlijne Jaspers (Amsterdam, 1980) studeerde sociale en gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Sociale Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Inmiddels werkt ze als beleidsmedewerker aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....