Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Lamotrigine in bipolar depression. A randomised placebo-controlled trial on the acute and long-term outcome of lamotrigine as add-on to lithium with the possibility of the addition of paroxetine

28 september 2011

Promotie: dhr. M.L.M. van der Loos, 11.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Lamotrigine in bipolar depression. A randomised placebo-controlled trial on the acute and long-term outcome of lamotrigine as add-on to lithium with the possibility of the addition of paroxetine

Promotor(s): prof.dr. W.A. Nolen

Faculteit: Medische Wetenschappen

Anti-epileptisch medicijn effectief bij manische depressiviteit

Patiënten met een bipolaire stemmingsstoornis die worden behandeld met lithium, profiteren ervan als aan de behandeling tijdens de depressieve fase het anti-epileptische middel lamotrigine wordt toegevoegd. Het middel is geschikt ter preventie van depressieve perioden op de lange termijn. Dit blijkt uit het onderzoek van Marc van der Loos. De behandeling is veilig en het gevonden effect is stabiel in de vervolgfase van de behandeling.

Een bipolaire stoornis (manische depressiviteit) is een aandoening die wordt gekenmerkt door wisselende stemmingen en voorkomt bij 5 procent van de bevolking. Lamotrigine is vooral bekend als anti-epileptisch medicijn, maar beïnvloedt ook de stemming van patiënten met een bipolaire stoornis. In zijn onderzoek vergeleek Van der Loos twee groepen met elkaar: patiënten die met lamotrigine of met een placebo werden behandeld. Bij patiënten die niet op de medicatie reageerden, werd na acht weken het anti-depressiemedicijn paroxetine aan de behandeling toegevoegd. Op dit punt verdween het statistisch significante verschil tussen de groepen. Tussen 8 en 16 weken verbeterden beide groepen wel. Ook tijdens het vervolg van de studie was de behandeling in de lamotrigine-groep effectiever dan in de placebo-groep.

Marc van der Loos (Amsterdam, 1958) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en volgde zijn opleiding tot psychiater bij het Haags-Leids OpleidingsConsortium. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Psychiatrie van de Isala Klinieken in Zwolle en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door GlaxoSmithKline, de producent van lamotrigine.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:11
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....