Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Application of cone beam computed tomography in facial imaging science

26 september 2011

Promotie: dhr. Z. Fourie, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Application of cone beam computed tomography in facial imaging science

Promotor(s): prof.dr. Y. Ren

Faculteit: Medische Wetenschappen

Betrouwbaarheid CBCT-scan onderzocht

Cone beam computed tomography (CBCT) is een medisch beeldvormende techniek die een steeds grotere rol krijg in de orthodontie en kaakchirurgie. De afgelopen tien jaar heeft de techniek zich snel ontwikkeld. Tijdens een CBCT-scan draait een scanner rond het hoofd van de patiënt en maakt met röntgenstraling tot zo’n 600 opnamen. Met behulp van geavanceerde software wordt een gedetailleerde driedimensionale afbeelding van de schedel samengesteld.

Promovendus Zacharias Fourie onderzocht de betrouwbaarheid van CBCT-scans op tal van verschillende wijzen. Niet alleen bracht hij in kaart hoe nauwkeurig afbeeldingen van botweefsel zijn, maar ook hoe nauwkeurig afbeeldingen van weke delen in het gezicht zijn. Hij stelt vast dat verschillende segmentatiemethodes – methodes om de resultaten van de scan weer te geven – leiden tot klinisch relevante verschillen in afbeeldingen. Volledig accuraat zijn de zogenoemde ‘threshold based methods’ dus nog niet. Wel zijn metingen van weke delen in het gezicht betrouwbaar en accuraat. Gegevens uit bestaande CBCT-scans kunnen dan ook worden toegevoegd aan databases met informatie over de diktes van weke gezichtsdelen van verschillende populaties.

Zacharias Fourie (Zuid-Afrika, 1976) studeerde tandheelkunde in Pretoria en orthodontie in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Orthodontie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar hij na zijn promotie zal blijven werken.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:10
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....