Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaOraties

Oratie dhr. prof.dr. A.P.J. Engbersen: The Future of IT - You ain't seen nothing yet...

Wanneer:di 28-02-2017 om 16:15
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Ton Engbersen
Ton Engbersen

De informatietechnologie zoals we die vandaag de dag kennen en gebruiken, heeft haar oorsprong in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Sinds de komst van de eerste mainframes zijn instanties en organisaties wereldwijd voortdurend bezig geweest processen te automatiseren. Een belangrijke ontwikkeling in het gebruik van IT, met name voor consumenten, was de introductie van het wereldwijde web halverwege de jaren negentig. Deze trend zet nog altijd door, en heeft op haar beurt een andere trend teweeggebracht: de toenemende digitalisering van onze wereld. Zo ongeveer alles wat ooit analoog was, is of wordt nu digitaal.

Deze grootschalige digitalisering en de enorme toename in het aantal sensoren over de hele wereld (en voor medische toepassingen soms zelfs binnen in ons lichaam!) hebben geresulteerd in het fenomeen ‘Big Data’. Iedereen heeft het erover, maar hoe belangrijk zijn deze Big Data nu eigenlijk? En moeten we echt elk stukje data dat we genereren voor altijd bewaren? Of zijn er misschien natuurlijkere en slimmere manieren denkbaar? Hoe gaan IT-systemen in de toekomst om met de combinatie van Big Data, ‘smarts’ en de al bestaande automatisering?

Wij denken dat de dingen die we nu zien, zoals (al dan niet helemaal goed) gerichte reclame, nog maar een voorzichtig begin zijn van een enorme ontwikkeling waarmee uiteindelijk de menselijke vermogens worden versterkt en uitgebreid tot ver buiten de grenzen van wat we ons op dit moment kunnen voorstellen. Elk bedrijf, elke universiteit, elke gezondheidszorginstelling, elke overheidsinstantie en ieder van ons krijgt hier mee te maken. Het zogeheten ‘cognitive computing’ maakt steeds meer mogelijk. IT zal nooit meer hetzelfde zijn. Prof.dr. Ton Engbersen zegt het in zijn oratie zo: ‘IT…you ain’t seen nothing yet!

Zie ook: Prof. Ton Engbersen: ‘Nederland wil koploper zijn in big data en cognitive computing, maar bestuurders snappen vaak niet wat het is’

Meer informatie

  • Oratie: dhr. prof.dr. A.P.J. Engbersen
  • Titel: The Future of IT - You ain't seen nothing yet...
  • Leeropdracht: Data Science Engineering
  • Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
  • Aanmelden uiterlijk een week van te voren door de antwoordkaart terug te sturen of door opgave via het online aanmeldingsformulier
printView this page in: English