Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaOraties

Oratie mw. prof.dr. M.M. (Monicque) Lorist: Aandacht voor verandering

Wanneer:di 07-10-2014 om 16:15
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Oratie: mw. prof.dr. M.M. (Monicque) Lorist

Titel: Aandacht voor verandering

Leeropdracht: Cognitieve psychofysiologie, in het bijzonder Dynamiek in het Gezonde Brein

Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Mensen zijn in staat zich aan te passen aan de veranderingen die voortdurend plaatsvinden in hun omgeving en in henzelf. Ons gedrag en de manier waarop ons brein informatie verwerkt verandert bijvoorbeeld als we moe worden, maar ook als we ouder worden. Prof.dr. Monicque Lorist bestudeert de dynamiek van deze veranderingen in gedrag en hersenactiviteit.

In haar oratie vertelt Lorist over haar onderzoek naar de adaptieve veranderingen in gedrag en hersenprocessen van met name gezonde mensen. Door gedragswetenschappelijk onderzoek te combineren met ‘state-of-the-art’ methoden om de communicatie tussen verschillende hersengebieden in kaart te brengen, biedt Lorist een inkijkje in de strategieën die ons brein tot zijn beschikking heeft om om te gaan met verandering op korte termijn (zoals vermoeidheid) en lange termijn (zoals veroudering).

'Deze kennis biedt ons niet alleen waardevolle fundamentele inzichten', zegt Lorist, 'maar kunnen we ook gebruiken om bijvoorbeeld mens en leefomgeving zo optimaal mogelijk op elkaar te laten aansluiten onder alle omstandigheden. Hoe beter we de werking van ons cognitieve systeem begrijpen, hoe beter we kunnen anticiperen op veranderingen in dat systeem en hoe beter we maatregelen kunnen nemen als het systeem niet of niet goed meer werkt.'

printView this page in: English