Bacteriën zorgen voor Blauwe energie
Een groep studenten van de RUG ontwikkelt een revolutionair membraan voor de opwekking van Blauwe Energie, stroom uit de ‘botsing’ van zout en zoet water. Nu worden daarvoor kunststof membranen gebruikt, die snel kapot gaan en duur zijn. De studenten willen een membraan maken van bacteriën. De groep doet in september in Boston mee aan de jaarlijkse International Genetically Engineered Machine (iGEM) competitie. Daar presenteren 280 studenten teams een zelfontwikkelde biologische machine. Voor hun project zoeken de studenten steun via de speciale crowdfunding-website www.studenten.rugsteunt.nl.
Het online videomagazine Unifocus belicht wekelijks onderwerpen die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering.

Laatst gewijzigd: | 16 januari 2025 14:13 |
Meer nieuws
-
22 mei 2025
Wat maakt een gezonde bodem?
Een gezonde bodem heeft geen kunstmest nodig, is beter bestand tegen ziektes en plagen en kan meer regenwater en koolstof opnemen. Maar waaruit bestaat een gezonde bodem precies, en hoe brengen we die terug als het hij er niet (meer) is? Dat...
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.