Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Beleid en strategie Diversiteit en Inclusie Toegankelijkheid bij de RUG

Digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid wil zeggen dat iedereen gebruik kan maken van de mogelijkheden die het internet, computers en smartphones bieden. Dat betekent dat websites en applicaties, maar ook zaken als pdf’s, formulieren en video’s geschikt moeten zijn voor iedereen. Dus ook voor mensen met een functiebeperking.

Inhoud

decoratieve afbeelding

Digitale toegankelijkheid bij de RUG

Als Rijksuniversiteit Groningen hebben we inclusie hoog in het vaandel staan. We vinden het erg belangrijk dat studenten in hoge mate drempelloos kunnen studeren. Ook voor medewerkers en bezoekers willen we zoveel mogelijk digitale barrières wegnemen. Toegankelijkheid is een randvoorwaarde voor een inclusieve organisatie en voor het volwaardig participeren aan onderzoek en onderwijs of de facilitatie daarvan. Voor het digitaal toegankelijk maken van websites en applicaties zijn normen ontwikkeld, de WCAG richtlijnen.

Voldoen aan wetgeving

Niet alleen de RUG, maar ook de overheid vindt digitale toegankelijkheid erg belangrijk. Om het gebruik van digitale mogelijkheid te borgen, is er diverse wetgeving van kracht. Zo moeten we voldoen aan het VN-verdrag voor rechten van mensen met een handicap, Wet gelijke behandeling handicap of chronische ziekte, Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Wat doet de RUG aan digitale toegankelijkheid?

Wij werken aan een goede digitale toegankelijkheid door diverse maatregelen op te nemen in onze processen:

  • Onderzoek: onafhankelijke deskundigen testen (onderdelen van) onze websites op toegankelijkheid. Gevonden problemen proberen wij en/of de leverancier op te lossen.
  • Ontwerp en bouw: toegankelijkheid wordt in een vroeg stadium zoveel mogelijk meegenomen in het ontwerp en de (her)bouw van onze websites.
  • Inkoop: toegankelijkheid is een vast onderdeel in het programma van eisen van aanbestedingsprocedures.
  • Kennis: medewerkers hebben kennis over toegankelijkheid en passen die toe waar nodig.


Project digitale toegankelijkheid

In oktober 2022 zijn we gestart met het project digitale toegankelijkheid. Het project is ingedeeld in een aantal fases. Momenteel bevinden we ons in de analysefase waarin we bezig met de volgende zaken:

  • De ambitie en doelstellingen van de RUG bepalen op het gebied van digitale toegankelijkheid.
  • De websites van de RUG inventariseren en prioriteren, zodat we weten met welke websites we als eerste aan de slag gaan.

In de volgende implementatiefase gaan we daadwerkelijk aan de slag om de websites te controleren op digitale toegankelijkheid en knelpunten op te lossen.

We hebben een gids opgesteld met algemene richtlijnen voor digitale toegankelijkheid.

Werkgroep accessibility Brightspace

Specifiek voor Brightspace (RUG online leeromgeving) zijn we een werkgroep gestart om de website door te ontwikkelen op het gebied van digitale toegankelijkheid.  Met de leden van de werkgroep hebben we de vijf belangrijkste punten geformuleerd waarin we inzicht willen hebben en waarmee we aan de slag gaan:

  • Het uitvoeren van een accessibility-audit om te onderzoeken hoe Brightspace op dit moment scoort.
  • De mening van studenten en docenten peilen over digitale toegankelijkheid van Brightspace.
  • Contact leggen met andere universiteiten en hogescholen in Nederland die ook Brightspace gebruiken om zo ervaringen te delen.
  • Extra aandacht besteden aan de ondersteuning die Brightspace zelf al biedt om inhoud digitaal toegankelijk te maken.
  • Docenten en studenten tips geven hoe zij teksten en materialen op een toegankelijke manier kunnen opstellen en aanbieden.

Meldpunt toegankelijkheid

Heb je tips, suggesties en verbeterpunten voor toegankelijkheid van de RUG, stuur ze dan naar het Meldpunt Toegankelijkheid.

Toegankelijksverklaringen

De Rijksuniversiteit Groningen wil dat haar belangrijkste websites digitaal toegankelijk zijn voor studenten, medewerkers en bezoekers, zodat ze drempelloos kunnen studeren en werken. Voor de belangrijkste websites stellen we een toegankelijkheidsverklaring op. Dit overzicht wordt continu bijgewerkt en aangevuld.

Brightspace

Brightspace

Status toegankelijkheidslabel van Brightspace. Volg de link voor de volledige toegankelijkheidsverklaring.
Status toegankelijkheidslabel van Brightspace. Volg de link voor de volledige toegankelijkheidsverklaring.
Laatst gewijzigd:10 mei 2024 10:40
View this page in: English