Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

Topsportstudenten actief op de World University Games in Lake Placid

Date:17 January 2023
Author:Groningen Topsportstudiestad
Anne Floor Otter komt in actie in Lake Placid
Anne Floor Otter komt in actie in Lake Placid

Van 12 tot en met 22 januari vinden in het Amerikaanse Lake Placid de World University Games plaats, de Olympische Spelen voor studenten van over de hele wereld. Ook de Rijksuniversiteit Groningen is vertegenwoordigd in de plaats waar Eric Heiden in 1980 op legendarische wijze vijf gouden medailles in de wacht sleepte tijdens de Spelen. Shorttrackers Daan Kos (Biology), Niels Kingma (Geneeskunde) en Anne Floor Otter (Geneeskunde) gaan van 19 tot en met 21 januari proberen om één of meerdere plekken op het podium te bemachtigen.

Wat verwachten jullie van de World University Games?

Daan: “Ik heb geen hoge verwachtingen. Ik wil gewoon zien waar ik internationaal sta. Er zijn veel wereldtoppers die vanuit andere internationale universiteiten daar heengaan. Ik ben vooral blij dat ik daar alle afstanden mag schaatsen plus de relay. Natuurlijk hoop ik wel de voorrondes door te komen en in het hoofdprogramma uit te komen.”

Niels: “De Universiade is een heel hoog aangeschreven toernooi. Voor de Aziatische landen zijn de World University Games heel belangrijk. Er komen toppers uit Zuid-Korea en China en ook de Canadezen komen volgens mij met een goed team. Het worden heel mooie wedstrijden.”

Anne Floor: “Ik heb er echt superveel zin in. Het is één van de hoogtepunten van mijn seizoen. Het is een mooie plek met heel goede competitie uit vooral Azië. En de Amerikanen en Canadezen zijn ook goed. Het zijn de spelen voor studenten. De hele sfeer er omheen lijkt mij hartstikke leuk. Dat je ook bij andere wedstrijden kan kijken en als het goed is ook het beste uit jezelf kan halen.”

decorative image
Daan Kos links tijdens de huldiging 500 meter NK in Leeuwarden

Hoe is het om met elkaar daar te zijn?

Daan: “We spreken elkaar veel. We komen elkaar tegen in Thialf en af en toe ook op weg naar de universiteit. We hebben alle drie de combinatie studie en topsport en dan is het mooi dat we daar samen heen kunnen gaan.”

Niels: “Het is leuk om met elkaar te gaan. Het is een heel leuke ervaring voor iedereen denk ik. Voor sommigen is het de eerste wedstrijd op het hoogste niveau.”

Anne Floor: “Het is superleuk om met de anderen te gaan. Het zijn ook vrienden van mij. Niels doet dezelfde studie, zit één jaar hoger. Daar heb ik heel veel aan.”

Hoe gaat het met de combinatie topsport/studie?

Daan: “De combinatie studie en topsport is lastig en zwaar. Het vereist veel concentratie en discipline, maar tot nu toe houd ik het nog vol. Ik denk wel dat ik een gedisciplineerd persoon ben. Ik ben verhuisd naar Heerenveen en woon op mezelf. De studie is erbij gekomen, ik schaats in een nieuw team en ben eerstejaars senior. Dat zijn dingen die best wel veel verantwoordelijkheid vragen. Het gaat mis als je dat niet onder controle en op een rijtje hebt. Discipline moet dan wel.

Ik vind de studie leuk en het schaatsen gaat heel goed en dat geeft een positief gevoel. Daardoor pak ik de studie ook makkelijker op. Het versterkt elkaar.”

Niels: “De combinatie gaat hartstikke goed. Ik zit nu in het laatste jaar van mijn studie Geneeskunde en hoop het dit studiejaar grotendeels af te ronden. Dan heb ik mijn bachelor in drie jaar tijd afgerond en daar ben ik best wel trots op.

Ik heb wel eens met de examencommissie kunnen regelen dat ik een tentamen online kon maken omdat ik voor het shorttrack in het buitenland was. Dat was heel fijn en daar ben ik de examencommissie ook heel dankbaar voor.  Soms moet ik werkgroepen afzeggen omdat ik er niet bij kan zijn. Af en toe is het moeilijk, maar met goed plannen en vooruitkijken en van tevoren dingen aangeven is het goed te doen.”

Anne Floor: “De studie gaat best wel goed. Ik heb het eerste jaar in één keer gehaald. De combinatie shorttrack/studie is af en toe wel pittig, maar ik haal gewoon veel energie uit de studie omdat ik het heel leuk vind om te doen. Het wordt wel pittiger als er wedstrijden aankomen, om de energie ook te verdelen, maar tot nu toe gaat het hartstikke goed. Ik zit op de helft van het tweede jaar en dat gaat tot nu toe ook goed.

De afgelopen anderhalf jaar kwam het goed uit dat de tentamens voor de wedstrijden waren dus ik heb nog niets hoeven te verplaatsen. Ik weet niet hoe het zal gaan als ik vaker weg ben voor de sport, maar dat is iets voor de toekomst. Ik heb een studieadviseur waar ik wel eens contact mee opneem en ik kan voor vragen altijd terecht bij topsportcoördinator Cees Reitsma.”

decorative image
Niels Kingma voor de camera van RTV Drenthe

Comments

Loading comments...