Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

Shorttrackster Anne Floor Otter doet mee aan de Winter Universiade: “Ik verwacht dat het niveau heel hoog zal zijn.”

Date:26 November 2021
Author:Groningen Topsportstudiestad
Anne Floor Otter in actie
Anne Floor Otter in actie

Van 12 tot en met 14 december verdedigen drie studenten van de RUG de Nederlandse eer tijdens de Winter Universiade in het Zwitserse Luzern. Anne Floor Otter, Michelle Velzeboer en Niels Kingma komen tijdens de Olympische Winterspelen voor studenten in actie op het onderdeel shorttrack. 

 

Voor studente geneeskunde Anne Floor Otter wordt de Winter Universiade één van de hoogtepunten van haar shorttrackseizoen. “Ik heb er heel veel zin in,” vertelt Anne Floor enthousiast. “Het is een heel groot evenement. In Azië schaats je voor je universiteit dus een aantal Aziatische landen zal hun beste schaatsers sturen. Ik verwacht dan ook dat het niveau heel hoog zal zijn.” Voor Anne Floor zal de Winter Universiade, ongeacht de resultaten, een mooie leerschool zijn. “Het is iets nieuws voor mij. Ik heb al wel meegedaan aan de WK Junioren, maar dit is weer groter. Het zal allemaal net iets sneller gaan met een andere tactiek, een andere manier van rijden. Ik zie het als een mooie uitdaging.”

Superfinale

Anne Floor is als eerstejaars senior tot nu toe tevreden over het verloop van haar seizoen. Ze deed begin oktober mee aan de Invitational Cup in Heerenveen die, ondanks dat de Russen er niet waren, een hoog niveau had. Daarnaast was ze onlangs actief op een toernooi in het Italiaanse Bormio. “Daar heb ik weer wat dingen geleerd,” kijkt Anne Floor terug. “Tijdens de superfinale over drie kilometer pakte ik een ronde voorsprong. Dat had ik nog niet eerder gedaan. Helaas viel ik op de 1000 meter. Dat hoort ook bij shorttrack.”

Op haar vijftiende koos Anne Floor definitief voor shorttrack. Tot die leeftijd combineerde ze shorttrack met turnen. “Ik turnde vier keer in de week en schaatste drie keer in de week. Het was vaak zo dat ik mijn turnpak onder mijn schaatspak aan had en dat ik rechtstreeks van het schaatsen naar het turnen ging. Op een gegeven moment werd ik gevraagd voor het schaatsgewest. Toen vielen de trainingen vaak samen. Uiteindelijk moest ik, ook van mijn ouders, een keuze maken.” Het werd shorttrack omdat ze dacht daarmee meer te kunnen bereiken. Het feit dat de turngroep waar Anne Floor toe behoorde ook steeds kleiner werd, maakte die keuze ook wat makkelijker.

decorative image
Foto: Erwin van de Griek

College

Ze traint nu tien keer in de week. Dat zijn niet alleen schaatstrainingen, maar bijvoorbeeld ook trainingen die niet op het ijs plaatsvinden zoals krachttraining. Het is tot nu toe goed te combineren met haar studie geneeskunde. Anne Floor schetst een gemiddelde dag: “De ochtendtraining vindt plaats van 8 tot 10 uur. Daarna ga ik naar Groningen voor colleges of ik volg de colleges online. En ’s middags is er van 14.30 tot 17.00 uur opnieuw een training.”

“Ik ben al bezig met het plannen rond de Winter Universiade,” laat Anne Floor weten. “Ik zal misschien wel wat lessen missen, maar kan gelukkig colleges terugkijken. Op 15 december ben ik weer thuis en een week later heb ik een tentamen dus dat komt precies goed uit. De timing is tot nu toe perfect. Ik heb nog niets hoeven schuiven.”

Luzern

Voordat Anne Floor op zondag 12 december begint aan de Winter Universiade, kan ze een week eerder alvast kennis maken met de schaatshal in Luzern tijdens een Star Class-wedstrijd. Dat is een shorttrack-evenement onder de World Cup. Niet alle shorttracktoppers zullen daar dus in actie komen, maar met de Nederlandse en Italiaanse deelnemers staat er dan nog genoeg kwaliteit op het ijs. “We kunnen ons dan mooi voorbereiden, alvast wennen aan de omstandigheden in de hal,” weet Anne Floor.

Na de Winter Universiade richt Anne Floor zich op de NK op 31 december en 2 januari in Leeuwarden. Daarnaast is ze reserve van het Nederlands team dat aan de grote kampioenschappen meedoet. De kans dat ze bijvoorbeeld in februari op de Olympische Spelen in Beijing in actie gaat komen acht ze echter klein. “De top is voor mij nog een niveautje te hoog,” is Anne Floor realistisch. “Ik heb nog niet de benodigde versnelling, mijn topsnelheid is nog niet zo hoog. Ja, natuurlijk werk ik daar wel aan. Het is wel de bedoeling dat ik daarin verbeter. Dat is ook belangrijk voor de relay. Dat is één van de leukste onderdelen van shorttrack. Wat verder mijn favoriete afstand is? Ik denk de 1500 meter al heb ik daar soms ook geen zin in omdat deze erg lang kan duren. De 500 meter is lekker snel, maar ik ben geen echte sprinter. Dus dan kies ik toch voor de 1500 meter.”

De verrichtingen van Anne Floor, Michelle Velzeboer en Niels Kingma zijn straks tijdens de Winter Universiade te volgen via FISU.tv.

Comments

Loading comments...