Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

RUG-studenten gooien hoge ogen op WK Schaatsen voor studenten

Date:16 March 2020
Author:Groningen Topsportstudiestad
Goud voor Nederland
Goud voor Nederland

Van 10 tot en met 13 maart vond in Amsterdam het WK Schaatsen voor studenten plaats op de Jaap Eden IJsbaan. Maar liefst zeventig studenten uit zeventien verschillende landen gingen de strijd met elkaar aan. Onder de deelnemers waren drie studenten van de Rijksuniversiteit Groningen: Sanneke de Neeling (Biomedical Engineering), Femke Beuling en Sterre Jonkers (beiden Geneeskunde).

De studenten behaalden alle drie het podium. Zo werd Sanneke op de 1.000 meter wereldkampioen en ging Femke er op die afstand vandoor met het brons. Sterre won zilver op de 3.000 meter en de 1.500 meter. Bovendien werd zij met het Nederlands team wereldkampioen op de ploegenachtervolging. Het Nederlandse team werd wereldkampioen op de ploegenachtervolging.

Topsporter én student

Sanneke combineert haar schaatstrainingen in Thialf met haar studie Life Science and Technology. Dat gaat haar goed af, want vorig jaar heeft ze niet alleen de Wereldkampioenschappen afstanden en sprint gereden, maar ook het Bindend Studieadvies (BSA) gehaald.

Topsportregeling

‘Ik ben al ruim vijf jaar schaatsprof. Momenteel woon ik in Heerenveen, omdat ik in Thialf train, maar oorspronkelijk kom ik uit Rotterdam. De Rijksuniversiteit Groningen was voor mij de meest voor de hand liggende keuze omdat ik wilde gaan studeren en blijven schaatsen. Het is in de buurt van Thialf en de studierichting die ik op wil, wordt aangeboden. Bovendien had ik goede verhalen gehoord van teamgenoten over de topsportregeling van de RUG’, vertelt Sanneke over het combineren van haar schaatscarrière met een studie in het wetenschappelijk onderwijs.

Een Olympische en maatschappelijke droom

‘Ik kan mijn studie goed combineren met het schaatsen doordat ik extra verlof krijg, extra mogelijkheden om tentamens bij uitzondering te verplaatsen of op een ander moment te herkansen en ik kan practica vaak op andere dagen inhalen. Soms is het wel erg druk, stressvol en weet ik even niet meer waar ik het zoeken moet. Maar als ik dan alles gehaald heb, geeft dat een heel goed gevoel! Mijn droom is om ooit op de Olympische Spelen te staan. Op maatschappelijk vlak wil ik graag werken in de bio technology. Ik zou het gaaf vinden om protheses te ontwerpen.’