Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

Rob Hadders combineerde studie aan de RUG met succesvol schaatsen: “De topsportregeling voelde voor mij als een waardering.”

Date:12 May 2022
Author:Groningen Topsportstudiestad
Rob Hadders (Bron: AVROTROS/Ruud Baan)
Rob Hadders (Bron: AVROTROS/Ruud Baan)

Dankzij de topsportregeling van de RUG kunnen topsporters zich tijdens hun studie zo goed als mogelijk richten op hun sport. Ook Rob Hadders had veel baat bij de topsportregeling. De huidige presentator/redacteur van het actualiteitenprogramma EenVandaag van AVROTROS studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en combineerde dat met schaatsen waarin hij succesvol was op kunst- én natuurijs.

Rob begon in 2004 met de studie Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit. “Ik woonde in de Noordoostpolder, in Kraggenburg,” vertelt Rob. “Dan ben je bijna wel genoodzaakt om naar Groningen of Utrecht te gaan om te studeren. Het werd Groningen want dat was goed te bereizen vanuit Heerenveen. En de sportfaciliteiten in Groningen spraken me ook aan.”

Hij kwam niet meteen terecht in de topsportregeling van de RUG. “Nee, ik bakte er in het begin nog niet zoveel van. Ik was nog niet goed genoeg om daarvoor in aanmerking te komen. En ik reed toen vooral marathons. Toen was je vaak een twijfelgeval. Of je als marathonschaatser in de regeling viel of niet. Gelukkig kreeg ik in die tijd veel hulp van mijn studiebegeleidster Karin Mast en van anderen binnen de organisatie. Toen ik ook langebaan ging schaatsen was het geen vraagstuk meer.”

“De topsportregeling hielp mij in de planning”

“De topsportregeling voelde voor mij allereerst als een waardering. Dat was heel erg prettig. En het hielp mij in de planning. Vooral in de voor schaatsers belangrijke maanden als december en januari. Dan hadden we vaak ook nog tentamens. Het maakte het voor mij makkelijker om te plannen. Docenten waren ook flexibeler als je onder de topsportregeling viel.” Rob geeft een voorbeeld van de medewerking van de RUG: “Ik kon zaken mondeling doen als ik echt niet bij het tentamen aanwezig kon zijn omdat ik bijvoorbeeld op de Weissensee was. Dat was echt top.”

De topsportregeling was ook een motivator voor de studieprestaties vertelt Rob. “Als er speciaal een extra tentamenmoment voor je wordt gecreëerd, loop je ook net even wat stappen harder om het goed te doen. Het is immers een beetje slordig om na al die moeite van anderen met een 5 aan te komen zetten.”

Studie

“Mijn studietijd was ontzettend leuk. Ik heb er dan ook flink de tijd voor genomen,” zegt Rob lachend. Toch was de combinatie topsport/studie niet ideaal voor hem. “Ik was een type sporter die zich heel erg moest concentreren op één ding. Als ik me vol had gegeven in de training, was ik te moe om me daarna nog te kunnen richten op de studie.”

De studie was soms best lastig. De combinatie met topsport bracht echter ook iets goeds. “Sporten en zeker schaatsen is heel repetitief,” vertelt Rob. “Het is iedere honderd meter linksaf. Dan is het wel fijn als je ook een uitdaging hebt op geestelijk gebied.” En in een tijd dat de colleges nog niet online te volgen waren, kon Rob studie en sport toch tegelijk combineren. “Omdat ik Geschiedenis studeerde, kon ik van andere universiteiten, bijvoorbeeld uit het buitenland, de colleges in mp3-vorm binnenhalen. Die beluisterde ik dan tijdens de trainingen. Zat ik drie uur lang op de fiets naar colleges te luisteren.”

“Het schijnt dat je brein harder werkt als je in beweging bent”

“Ik weet niet precies hoe het zit, maar het schijnt dat je brein harder werkt als je in beweging bent. Volgens mij heeft Erik Scherder daar ook wel eens iets over gezegd. Dat je brein beter functioneert als je actief bent. Ik merkte dat ik de informatie beter opsloeg. Natuurlijk moest ik wel het wel treffen met dat ik het juiste hoorcollege te pakken had, dat een beetje ging over wat ik aan het bestuderen was. Dat maakte de combinatie studie/topsport weer heel leuk.”

decorative image
Rob in oranje pak kluunend tijdens de Hollands Venetië Tocht in 2012 (Bron: ANP).

De Hollands Venetië Tocht

Gedurende de studie stond het schaatsen bij Rob altijd voorop. “Ik kon er op een bepaald moment min of meer van leven. Was er eigenlijk fulltime mee bezig. Daarom heb ik ook lang over de studie gedaan. Ik was een sporter die ook nog studeerde. Niet andersom.” Rob boekte als schaatser mooie zeges. De fraaiste was de natuurijsklassieker de Hollands Venetië Tocht in 2012. “En het winnen van het natuurijsklassement in 2012,” vult Rob aan. “Het is heel zeldzaam dat daarvoor een prijs wordt uitgereikt.” De reden is dat er minimaal vier natuurijsklassiekers verreden moeten zijn voordat er een winnaar kan worden uitgeroepen. Er zijn sinds 1991 dan ook maar vier schaatsers geweest die het klassement wisten te winnen. Rob was in 2012 de laatste, toen onder de naam Unox-Cup. “Ja, het oranje worstenpak,” zegt Rob meteen. “Ik heb het pak nog. Ik heb alles bewaard.”

Tegen het einde van de studie kreeg Rob een baan aangeboden bij EenVandaag. “Ik liep vanaf februari 2015 stage bij EenVandaag voor mijn master. Ik had toen een operatie ondergaan vanwege een slepende blessure. Het was daarna de vraag of ik nog helemaal terug kon komen op niveau.” Een Vandaag gaf op dat moment aan dat ze graag met Rob door wilde. “Ik besloot vrij snel om op dat verzoek in te gaan.” Het betekende het definitieve einde van de topsport voor Rob.

EenVandaag

In oktober 2015 begon Rob eerst als freelancer bij EenVandaag en in 2016 kwam hij in vaste dienst bij het actualiteitenprogramma. “Ik vind het superleuk bij EenVandaag. Al mijn interesses komen er in samen. Mensen die Geschiedenis studeren zijn een beetje generalisten. Dat komt heel mooi tot uiting in mijn werk. De ene keer maak ik een onderwerp over de oorlog in Oekraïne, de andere keer een onderwerp over een campagne van SIRE over dat jongeren te zwaar zijn. Iedere dag verdiep ik me in een ander onderwerp.” Naast de studie komt ook de topsport terug in het werk voor EenVandaag. “Dan gaat het om de druk van het dagelijks moeten leveren. Dat past ook heel erg bij mij.”

decorative image
Rob Hadders (Bron: AVROTROS/Nico Kroon)

Niet alleen als schaatser boekte Rob mooie zeges. Zo wist hij in de zomer van 2019 De Slimste Mens te winnen. Rob was daarmee na Arjan Lubach en Peter Hein van Mulligen de derde oud-student van de RUG die De Slimste Mens wist te winnen. Rob: “Misschien is de Rijksuniversiteit wel hofleverancier. Wellicht leuk om dat eens uit te zoeken.”

Comments

Loading comments...