Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

Net als zus Xandra kan ook Michelle Velzeboer terugkijken op een succesvol shorttrackseizoen

Date:04 April 2022
Author:Groningen Topsportstudiestad
Michelle Velzeboer (foto: Arnoud Kos)
Michelle Velzeboer (foto: Arnoud Kos)

Het was afgelopen seizoen regelmatig feest bij de familie Velzeboer. Want net als Xandra behaalde haar jongere zus Michelle mooie resultaten met shorttrack. In haar laatste jaar als junior was Michelle veruit de beste op het Nederlands kampioenschap met drie gouden en een zilveren medaille en won de studente Life Science & Technology aan de Rijksuniversiteit Groningen zilver en brons op het WK voor junioren. “Het doel is om over vier jaar samen met mijn zus Xandra op de Spelen te staan.”

Michelle heeft haar laatste jaar als junior goed kunnen afsluiten. Op het Nederlands Kampioenschap ging ze met drie gouden en een zilveren medaille naar huis. Goud won ze op de 500 en 1000 meter en zilver op de 1500 meter. Daarnaast won ze het overall klassement. “Het was niet de belangrijkste wedstrijd van het seizoen voor mij, want dat was het WK junioren daarvoor,” vertelt Michelle. “Maar het was wel een wedstrijd die ik wilde winnen en ik ben blij dat dat gelukt is.”

Kort daarvoor was ze dus nog in actie te zien op het WK junioren in Gdansk in Polen. Op het WK nam ze een bronzen medaille mee naar huis op de 500 meter en won ze zilver met de relay-ploeg. “Ik vond het WK wel een stuk spannender dan het NK. Dit was de wedstrijd waar ik het hele seizoen naartoe had gewerkt. Van tevoren had ik als doel gesteld om een medaille te halen op de 500 meter. Hierdoor legde ik mezelf meer druk op, maar ik ben heel blij dat het uiteindelijk gelukt is,” licht Michelle toe.

Jeugd Olympische Winterspelen

In 2020 vond in Lausanne de derde editie van de Jeugd Olympische Winterspelen plaats. Jonge Nederlandse sporters, waaronder Michelle, kwamen in Zwitserland in actie. “Dat was echt een heel mooie ervaring,” kijkt Michelle terug. “Zo’n Olympisch toernooi is uiteindelijk toch anders dan een WK. Je gaat met een team heen dat verschillende sporten beoefent en daarnaast is het toernooi nog groter. Het was heel leuk om daar te zijn en ik werd ook nog tweede op de 500 meter, wat het nog mooier maakte.”

Ooit hoopt Michelle net als haar zus, Xandra, ook op de grote Olympische spelen te staan. In februari zat Michelle dan ook vol bewondering via de televisie te kijken hoe haar zus goud won op de relay. “Ik vond het echt heel leuk om te zien. Nooit eerder stonden de Olympische Spelen zo dicht bij mij en nu stond mijn zus daar ineens en won ze ook nog goud. Dan besef je wel dat het heel bijzonder is,” zegt Michelle. “Uiteindelijk is het doel voor ons om over vier jaar in Milaan samen op de Spelen te staan,” vult Michelle enthousiast aan. Samen met haar zus woont ze in Heerenveen waar ze veel aan Xandra heeft. “Zij vertelt mij over haar ervaringen en als een training wat minder ging, helpt ze mij hoe ik het een volgende keer beter kan doen, maar ook hoe ik om kan gaan met wedstrijdspanning. Dat is heel fijn.”

decorative image
Michelle (rechts) geconcentreerd in actie (Foto: Arnoud Kos)

Studie Life Science & Technology

Michelle combineert de studie Life Science & Technology met haar topsport. Het hele programma volgen is niet haalbaar, maar daarover maakt ze goede afspraken met de Rijksuniversiteit. “Begin dit studiejaar was het plan om te proberen om de helft van de vakken te doen. Tot nu toe is dat gelukt, alleen deze derde periode werd het lastiger door het WK. Het halen van praktische vakken is vooral moeilijk, aangezien ik geen tijd heb om elke dag naar Groningen te reizen wanneer ik vol in training ben. Het is een kwestie van goed plannen om deze vakken af te ronden,” vertelt Michelle. Door middel van online-les lukt het Michelle toch om vakken te volgen. “Voor mij is onlineles ideaal en ik vind het ook niet erg. Wat mij betreft mag dat wel zo blijven,” geeft Michelle aan.

De keuze om te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit was geen moeilijke aangezien Groningen niet ver van Heerenveen ligt. Michelle: “Voor mij was het meer ‘wat wil ik studeren’ dan ‘waar’. Want waar was eigenlijk al besloten. Dat was Groningen.” Michelle koos voor de studie Life Science & Technology omdat ze graag een biologische of scheikundige studie wilden gaan volgen. “Dit leek me het leukste,” legt ze uit. “Toevallig doet mijn zus dezelfde studie, maar dat is niet de reden waarom ik het heb gekozen. Dat was in eerste instantie juist een reden om het niet te doen. Want dan voelde ik me een beetje het zusje die precies hetzelfde doet, omdat we natuurlijk ook allebei schaatsen. Mijn tante vertelde mij echter dat ik gewoon moest doen wat ik wilde en dat ik me niet moest laten beïnvloeden door wat mijn zus doet.”

Net als bij het schaatsen kan Xandra wat betreft de studie haar jongere zus voorzien van tips. “Met de studie kunnen we elkaar inderdaad ook helpen alleen heeft mijn zus tot nu toe dit jaar nog niet gestudeerd. In verband met de Olympische Winterspelen heeft ze even een tussenjaar genomen, maar ze kan me inderdaad wel helpen met hoe ik met bepaalde dingen om moet gaan zoals met dingen plannen. Dat is wel handig.”

decorative image
Michelle (links) bezig met een inhaalactie (Foto: Arnoud Kos)

Nationale selectie

Na kort rust te hebben gehad na het wedstrijdseizoen is het weer tijd voor Michelle om te beginnen met trainen. “Het trainingsprogramma in de zomer ziet er heel anders uit dan in de winter. In de zomer is het vooral veel fietsen en doen we krachttrainingen en in de winter hebben we juist weer meer ijstrainingen om ons voor te bereiden op wedstrijden. De komende weken is het nog even rustig, maar daarna zal het hard trainen worden om een basis te leggen voor het winterseizoen.” licht Michelle toe.

Op dit moment traint ze nog bij het RTC Noord shorttrack, maar Michelle hoopt zo snel als mogelijk een plekje te bemachtigen in de nationale selectie. “Het is een mogelijkheid dat ik uitgenodigd word voor het nationaal team volgend jaar, maar daar is op dit moment nog niks over duidelijk. Als ik niet uitgenodigd word, train ik nog een jaar bij het RTC Noord.” Volgend jaar is Michelle eerstejaars senior waardoor er voor haar dingen gaan veranderen. “Bij de wedstrijden kom ik in een nieuw veld waar ik één van de jongste zal zijn. Ik ga niet meer naar een wedstrijd toe met het gevoel dat ik kan winnen, maar ik ben dan juist de nieuweling die nog veel ervaring moet op doen. Dat zal een groot verschil zijn. Ik zal eerst mijn plekje moeten vinden in het veld.” Het wordt dus een grote stap naar de senioren, maar die heeft geen invloed op de ambities van Michelle. “Ik hoop dat ik volgend jaar de kans krijg om een wereldbeker te mogen rijden,” klinkt het vastbesloten.

Comments

Loading comments...