Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

Hoe gaat het nu met ... alumnus en topsporter Rémon Kwant? "Ik kreeg veel medewerking van de docenten."

Date:10 May 2021
Author:Groningen Topsportstudiestad
Rémon Kwant op de NK baan 2020 (Foto: Hidde Muije).
Rémon Kwant op de NK baan 2020 (Foto: Hidde Muije).

Ieder jaar behalen diverse topsportstudenten hun diploma aan de RUG. De één gaat direct aan het werk, de ander richt zich volledig op topsport. Wie zijn de alumni topsportstudenten van de RUG en hoe gaat het nu met ze? Deze keer het woord aan meervoudig Nederlands kampioen inlineskaten Rémon Kwant.

Wie is Rémon?

“Ik ben Rémon Kwant. Ik ben 26 jaar oud en ben opgegroeid in Koekange. Tegenwoordig woon ik in Heerenveen. Ik ben daar rond mijn zestiende naar toe gegaan. Ik kreeg de kans om met de senioren mee te trainen in Heerenveen en greep die kans. Vanaf dat moment ben ik er gebleven.

Na de middelbare school ben ik Notarieel recht gaan studeren in Groningen, maar bleef ik wonen in Heerenveen omdat ik twee keer per dag moest trainen. Voordeel was dat ik veel thuisstudie kon doen. En als er verplichte uren waren in Groningen, dan nam ik mijn studieboeken mee de bus in.”

Hoe zag jouw leven qua studie en topsport eruit in Groningen?

“Ik trainde ’s ochtends, ging daarna snel eten en opende dan mijn laptop om de hoorcolleges terug te kijken en de opdrachten te maken. In de avond moest ik weer trainen dus legde ik de boeken aan de kant. Recht studeren betekent heel veel lezen. Daar ging veel tijd in zitten. Ik had altijd een vast ritme: lezen, hoorcolleges kijken en opdrachten maken. Zo nam ik de stof drie keer tot me.”

Rémon Kwant pakte in 2020 twee nationale titels (Foto: Hidde Muije).
Rémon Kwant pakte in 2020 twee nationale titels (Foto: Hidde Muije).

Hoe kijk je terug op die tijd?

“Omdat ik in Heerenveen woon heb ik het echte studentenleven niet echt meegemaakt. Maar Notarieel recht is een supermooie studie. Inhoudelijk was het ook superinteressant. Ik heb er ontzettend veel plezier in gehad. En ik vind het voor mijn toekomst ook superbelangrijk dat ik een studie heb gevolgd. Het was fijn dat ik goed contact had met de docenten. De studie heeft er zeker aan bijgedragen dat ik in de sport ook succesvol ben. Het was een goede afleiding en qua planning en discipline heb ik er zeker wat aan gehad.”

Hoe ging het combineren van studie met topsport je af en wat vond je van de topsportregeling/-beurs?

"In het begin was het wel moeilijk. Ik heb het eerste half jaar ook over moeten doen. Ik kwam rechtstreeks van de middelbare school waar alles vrij eenvoudig ging. Als ik de stof één keer had gezien, maakte ik het tentamen en was ik klaar. Op de universiteit kwam er ineens superveel stof op me af. Ik moest een nieuw ritme zien te vinden in de sport en de studie. Nadat ik mijn propedeuse haalde, vond ik het ritme.

Voor de RUG was ik officieel geen topsporter. Ik heb dan ook nooit een tentamen uit kunnen stellen. Maar ik heb superveel aan de online-hoorcolleges gehad. En ik kreeg veel medewerking van de docenten. Tijdens een trainingskamp vonden ze het prima als we gingen skypen. Ja, over het algemeen was het goed geregeld. Wat dat betreft kom je met goede onderlinge communicatie heel ver.”

Wat waren jouw hoogte- en dieptepunten?

“Het was wel een dieptepunt dat ik het eerste half jaar over moest doen. Ik haalde maar vijf punten. Gelukkig ging het daarna stukken beter. Het voltooien van mijn scriptie was het hoogtepunt. Ik zag er best tegenop, maar met goede begeleiding is het goed gegaan. Mijn scriptie ging over het levenstestament. Ik vond het mooi om zaken daarin te onderzoeken.”

Rémon Kwant hoopt op succes tijdens het komende EK (Foto: Hidde Muije).
Rémon Kwant hoopt op succes tijdens het komende EK (Foto: Hidde Muije).

Welk advies heb je voor topsporters die willen studeren?

“Ik zou het zeker doen, al is het alleen al voor de afleiding. Je hebt je hoofd even ergens anders dan bij de sport. Zeker als je even in de negativiteit zit. Dan is het fijn als je je ergens anders op kunt richten. Daarnaast is het voor je maatschappelijke toekomst natuurlijk erg belangrijk. En al doe je er tien jaar over, dat maakt niet uit. Het is ontzettend goed voor je ontwikkeling.”

Hoe ziet je leven er nu uit?

“Ik werk twee dagen in de week op een notariskantoor. En de andere vijf dagen van de week richt ik me vol op de sport. Het is mooi dat ik met mijn werk de studie kan onderhouden. Dat ik het geleerde nu kan toepassen in mijn werk. Het is ook mooi dat ik nu vol voor mijn sport kan gaan.”

Welke ambities heb je voor de toekomst?

“In 2019 won ik zilver op het EK. Mijn ambitie is nu om Europees kampioen te worden. En ik wil het podium halen op het WK. Ik ben dit seizoen in elk geval goed begonnen met overwinningen op de sprintafstanden in Heerenveen en Rotterdam. Het is altijd even de vraag hoe je de winter bent doorgekomen. Natuurlijk wil ik nog beter worden, maar ik ben in elk geval op de goede weg. Dat is mooi.”

 

 

Comments

Loading comments...