Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

Hoe gaat het nu met… alumna en topsportster Danien ten Berge?

Date:09 December 2020
Author:Groningen Topsportstudiestad
Fotograaf: Mirjam van den Bremen
Fotograaf: Mirjam van den Bremen

​​​Ieder jaar behalen diverse topsportstudenten hun diploma aan de RUG. De één gaat direct aan het werk, de ander richt zich volledig op topsport. Wie zijn de alumni topsportstudenten van de RUG en hoe gaat het nu met ze? Vandaag het woord aan atlete Danien ten Berge.

Wie is Danien?

"Ik ben Danien ten Berge, woon sinds augustus in Amersfoort en ben 27 jaar. Ik heb de bachelor Taalwetenschap en de master Taalwetenschap met als specialisatie Neurolinguïstiek behaald aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast heb ik de opleiding Logopedie aan de Hanzehogeschool afgerond in juli 2016. Dit combineerde en combineer ik nog steeds met speerwerpen, een onderdeel van atletiek."

Hoe zag jouw leven qua studie en topsport eruit in Groningen?

"Vanaf september 2011 studeerde en woonde ik in Groningen en trainde ik zowel in Emmen bij EAC de Sperwers als bij de ACLO in Groningen. Het was voor mij heel fijn dat trainen bij de ACLO (groepslessen en fitnessruimte) mogelijk werd gemaakt door de topsportregeling. Als student is het sowieso de eindjes aan elkaar knopen aan het einde van de maand, laat staan wanneer je traint in plaats van een bijbaan. Mijn universitaire studie was goed te combineren met trainingen, omdat er minder contacturen waren. Toen ik in 2012 startte met de opleiding Logopedie ernaast werd dit wat moeilijker en in periodes was het natuurlijk erg druk. Gelukkig kon ik waar nodig mijn trainingen verplaatsen omdat ik een individuele sport doe. Ook kon ik door de topsportregeling ook mijn schema wat betreft mijn studies wanneer noodzakelijk aanpassen. Dat zorgde ervoor dat ik mijn studies goed kon combineren met het vele trainen en de wedstrijden."

Hoe kijk je terug op die tijd? Hoe vond je het in Groningen?

"Ik kijk met een heel positief gevoel terug op mijn tijd in Groningen! Het is een geweldige stad om te studeren, omdat er zoveel studenten zijn is er voor studenten altijd wel wat te doen. Ik heb veel goede vrienden gemaakt die ik nu nog steeds zie."

Wat waren hoogtepunten en dieptepunten, zowel qua studie als qua topsport?

"Mijn absolute dieptepunt wat betreft het speerwerpen was dat ik begin 2013 de mediale band van mijn elleboog afscheurde. Vervolgens hebben ze er nog een jaar over gedaan om te ontdekken waar het aan lag. Hierdoor kon ik in september 2014 pas geopereerd worden en na een lang revalidatietraject pas in 2016 weer echt werpen op wedstrijdniveau. Gelukkig werd het geduld in 2018 beloond met een mooie zilveren medaille op het Nederlands Kampioenschap en met een dik persoonlijk record van 53,21 meter! Qua studie kan ik me behalve sommige iets te drukke periodes geen dieptepunten herinneren. Mijn hoogtepunt was toen ik ontdekte waar mijn passie lag tijdens mijn stage in Revalidatiecentrum Beatrixoord. Deze stage kon ik aangepast doen door de topsportregeling en was daardoor goed te combineren met mijn trainingen. Door deze stage-ervaring wist ik wat ik wilde na mijn studie en ik heb daar ook mijn eerste baan gekregen!"

Hoe ziet je leven er nu uit?

"Op dit moment werk ik parttime als logopedist bij Logopedie Flevoland en help ik mensen die (als gevolg een beroerte, een ongeluk, een hersentumor, parkinson of andere aandoeningen op het gebied van neurologie) problemen hebben gekregen met communiceren, spreken, begrijpen, schrijven, lezen of slikken. Daarnaast ben ik mede-eigenaar van Afasiecentrum Flevopolder, 't Gooi e.o., waar ik groepen organiseer voor mensen met afasie.

Naast mijn werk train ik nog steeds net zoveel als tijdens mijn studies. Ik train zowel in Emmen als in (omgeving) Amersfoort. Ik merk dat door de structuur die werken met zich meebrengt en de basis die ik heb opgebouwd tijdens mijn studie het trainen elk jaar nog steeds beter gaat dan het jaar ervoor. Met een zilveren plak in 2018 en een bronzen in 2020 als resultaat! Elk jaar evalueer ik na het seizoen met mijn trainer (en vader) Geert ten Berge: gaan we nog een jaar door? Tot nu toe levert het speerwerpen me zoveel plezier op dat ik er de tijds- en energie-investering zeker voor over heb!"

Welke ambities heb je voor de toekomst?

"Het werk dat ik doe zorgt voor zoveel voldoening dat ik vooral ambieer dit voort te zetten en elk jaar weer wat nieuws te leren om de mensen nog beter te kunnen helpen. Daarnaast zou ik het wat betreft het speerwerpen natuurlijk leuk vinden om ook nog die gouden plak (en misschien daarmee een plekje in het Nederlandse team op een internationale wedstrijd) te veroveren!"

Welk advies heb je voor topsporters die willen studeren?

"Plezier staat voorop, blijf doen waar je van geniet in zowel studie, werk als sport!"

Je kunt Danien volgen via Instagram.