Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

Caroline Groot prolongeert wereldtitel en hoopt op Spelen in Parijs

Date:09 April 2024
Author:Groningen Topsportstudiestad
Caroline in de regenboogtrui (Foto: Jan Westman)
Caroline in de regenboogtrui (Foto: Jan Westman)

In een warm en benauwd Rio de Janeiro is Caroline Groot erin geslaagd haar wereldtitel te prolongeren. De paralympisch baanwielrenster was opnieuw mondiaal de beste op de 500 meter sprint in de C5-klasse. Het belooft een mooi jaar voor Caroline te worden want eind dit jaar hoopt ze haar master Strafrecht af te ronden. De kers op de taart zou deelname aan de Paralympische Spelen in Parijs zijn.

Caroline is nog niet zeker van deelname aan de Spelen. Waar ze drie jaar geleden brons won in Tokio, het leverde haar een plek op de Olympische wand van het ACLO Sportcentrum op, is ze nu afhankelijk van anderen. Nederland mag drie baanwielrensters afvaardigen naar Parijs en Caroline staat op dit moment derde op de gehele ranglijst. Er is echter ook nog een wegwielrenster die zich kan kwalificeren.

Zekere medaillekandidaat

Caroline is dus nog in onzekerheid. En dat terwijl ze in Rio tijdens het WK liet zien een zekere medaillekandidaat te zijn. Het verschil tussen haar en haar belangrijkste concurrente voor Parijs is slechts driehonderdste seconde, wat eerder een seconde was. Caroline heeft dus het verschil weten te overbruggen en zou in Parijs kunnen strijden voor goud.

decorative image
Caroline in actie op de baan in Apeldoorn (Foto: Jan Westman)

Het is nu dus afwachten voor Caroline. De wereldtitel heeft ze in elk geval wel weer op zak. Dat is haar zesde op de 500 meter en haar zevende in totaal. “Het was een mooi WK, supergoed georganiseerd,” kijkt ze terug. “Het was ook een mooie plek alleen de omstandigheden waren niet ideaal. Het was te warm. Tegen de 40 graden. Het voelde ook nog een stukje warmer want het was enorm vochtig.”

Duik in de studieboeken

Erg lang nagenieten van de wereldtitel kon Caroline niet want kort na terugkeer in Nederland moest ze alweer een duik nemen in de studieboeken aangezien de tentamens voor de deur stonden. De studie verloopt naar tevredenheid. “Ik heb tot nu toe alles gehaald op het reguliere tempo. Vanaf het huidige blok zou ik mijn scriptie moeten schrijven, maar die doe ik nog niet. Ik doe nu dus alleen de vakken.”

In september begint ze met haar stage en gaat ze ook beginnen aan haar scriptie. Zo hoopt ze in december de master af te ronden. “Ik ga stagelopen bij een advocatenkantoor in Amsterdam. Ik heb op zondag 31 augustus de achtervolging op de Spelen. En op maandag moet ik beginnen met de stage. Dus dat wordt nog even een logistiek gedoe. Maar het gaat goed komen.” Nu alleen nog hopen dat Caroline ook daadwerkelijk naar de Spelen mag.

decorative image
Caroline in volle sprint op de baan (Foto: Jan Westman)