Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Eerste resultaten NSE 2025

27 mei 2025

De eerste resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2025 zijn gepubliceerd. De NSE wordt jaarlijks afgenomen onder alle studenten in het Nederlandse hoger onderwijs. Van alle studenten aan de RUG heeft 27% de vragenlijst ingevuld. Dat percentage is hetzelfde als vorig jaar en hetzelfde als de landelijke respons. De NSE bestaat uit een algemeen deel (hetzelfde voor alle universiteiten) en een flexibel deel (instellingen kiezen uit een aantal thema’s). De resultaten voor het algemene deel zijn vandaag gepubliceerd.

Het algemene deel van de NSE bestaat uit vragen over tevredenheid over: de opleiding in het algemeen, toetsing en beoordeling, inhoud en opzet van het programma, docenten, aansluiting met de beroepspraktijk-/loopbaan, studiebegeleiding, en betrokkenheid/contact vanuit de opleiding. Vragen worden beantwoord op een schaal van 1-5. Een score van 3.50 of hoger wordt geïnterpreteerd als een voldoende. De RUG scoort op 46 van de 50 vragen een voldoende en slechts op 1 vraag (0.01) lager dan vorig jaar. Vergeleken met vorig jaar zijn studenten onder andere nog meer tevreden over de mogelijkheid en kwaliteit van de studiebegeleiding. De hoogste themascore van de RUG is 3,89 voor betrokkenheid en contact, waaronder ook de vraag valt of studenten zich veilig voelen om zichzelf te zijn binnen de instelling waar zij studeren (4.30).

Vergelijking landelijk gemiddelde

Op een aantal vragen scoort de RUG onder het landelijk gemiddelde van de universiteiten, hoewel het verschil vaak maar een paar honderdsten is. Opnieuw is de grootste uitdaging van de RUG - en van alle universiteiten - de aansluiting met de beroepspraktijk/-loopbaan: de RUG scoort op dit thema een 3.25. Dit is de laagste themascore voor de RUG en ligt net iets onder het landelijk gemiddelde van 3.32. De RUG scoort beter dan landelijk gemiddeld op o.a. tevredenheid over studiefaciliteiten, toetsing en beoordeling, didactische vaardigheden en inhoudelijke deskundigheid van docenten, en studiebegeleiding. 

Rector magnificus Jacquelien Scherpen: 'Dankzij de reacties van studenten in de NSE hebben we waardevolle inzichten gekregen. We zijn verheugd dat de tevredenheid over onder andere studiebegeleiding en toetsing en beoordeling is toegenomen. Aan alle studenten die hebben meegedaan aan de NSE: hartelijk dank! We blijven ons inzetten om komend jaar wederom verbeteringen te realiseren. '

Wat gebeurt er met de resultaten?

De NSE-resultaten worden gebruikt om verbeterpunten te signaleren en te monitoren. De resultaten worden ook besproken in overleggen met studenten, waaronder de Faculteitsraden en de Universiteitsraad. Zo dragen de resultaten bij aan het verder verbeteren van het onderwijs aan de RUG. Een uitgebreider rapport van de NSE-resultaten zal worden gedeeld met faculteiten en de URaad, inclusief de resultaten uit het flexibele deel van de vragenlijst.

NSE-scores inzien

  • In deze Factsheet staan de NSE 2025 resultation voor de RUG.
  • Scores op opleidingsniveau zijn vanaf 27 mei 2025 in te zien op de NSE website van de organisator Landelijk Centrum Studiekeuze.
Laatst gewijzigd:26 mei 2025 11:45
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 24 maart 2025

    RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst

    De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...

  • 05 maart 2025

    Vrouwen in de wetenschap

    De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...