KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid

Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid. De KNAW heeft 17 nieuwe leden gekozen. De circa 600 leden van de KNAW zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines. Een lidmaatschap is voor het leven.

Over het onderzoek van Jingyuan Fu
Jingyuan Fu is hoogleraar systeemgeneeskunde bij het UMCG.
Jingyuan Fu heeft baanbrekend onderzoek uitgevoerd waarin grootschalige data over menselijke genen, het darmmicrobioom, en omgevings- en leefstijlfactoren worden gecombineerd om individuele verschillen in gezondheid en ziekte te begrijpen. Haar onderzoek richt zich op interacties tussen de mens en microben bij het reguleren van de menselijke stofwisseling, immuniteit, en de effectiviteit en veiligheid van medicijnen. Om de vertaalslag naar de praktijk te maken ontwikkelt ze ook geavanceerde lever-op-een-chipmodellen, die gekoppeld kunnen worden aan darm-op-een-chip en bacteriële culturen, om de darm-lever dynamiek in vitro simuleert. Als medeoprichter van de Groningen Microbiome Hub, een interdisciplinair platform binnen het UMCG, versnelt ze bovendien de omschakeling van wetenschappelijke kennis naar de praktijk.

Over het onderzoek van Lisa Herzog
Lisa Herzog is hoogleraar politieke filosofie en economie.
In haar onderzoek richt Lisa Herzog zich op hoe kennis in onze samenleving wordt verdeeld en welke invloed dat heeft op de democratie. Daarnaast onderzoekt ze hoe morele en democratische waarden een sterkere plek kunnen krijgen binnen de economie, en hoe organisaties menselijker en rechtvaardiger ingericht kunnen worden. Als decaan van de faculteit Wijsbegeerte zet ze zich actief in voor een democratische bestuurscultuur. Sinds haar lidmaatschap in de Global Young Academy draagt ze ook in verschillende contexten bij aan mentorschap voor gevluchte wetenschappers en de verbetering van Global Science Equity.

Over het onderzoek van Helga de Valk
Helga de Valk is hoogleraar migratie en levensloop. Daarnaast is ze directeur van het NIDI (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut).
Levens van mensen doorlopen verschillende fases waarin allerlei gebeurtenissen plaatsvinden. Vaak hebben ervaringen in de jeugd en jongvolwassenheid ook nog gevolgen voor kansen in het latere leven. Helga de Valk onderzoekt levenslopen van jongeren en volwassenen met speciale aandacht voor de rol van migratie daarin. Ze kijkt daarbij zowel naar het individuele perspectief als de bredere maatschappelijke context in een internationaal vergelijkend perspectief. Met haar expertise adviseert ze Europese en Nederlandse beleidsmakers over cruciale fases in de levensloop, de rol van migratie en bevolkingsveranderingen in den brede.
Laatst gewijzigd: | 08 mei 2025 14:18 |
Meer nieuws
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
22 april 2025
Impact | Vragen stellen en luisteren naar het verhaal van een ander
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Makke Marij Bakker, Annika Zweep, Adriaan Beelaerts van Blokland & Lisette Kamping genomineerd in de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.