Makkelijk meten hoe inspannend werk is
Hoeveel energie kost het om een muur te metselen, of om te lopen met een beenprothese? Dit is vrij eenvoudig te meten door te bepalen hoeveel kooldioxide iemand uitademt. Maar daarvoor wordt doorgaans een masker gebruikt dat ademhalen moeilijker maakt en praten onmogelijk. Charissa Roossien ontwikkelde een methode die vriendelijker is voor de gebruiker.



Roossien ontwikkelde een open systeem, een headset met een bakje dat de adem opvangt. ‘Ik ontwikkelde een algoritme dat de effecten van lucht en wind weg filtert. Vervolgens stak ik veel energie in het valideren van mijn metingen.’ De adem van een gebruiker wordt via het bakje naar een rugzak geleid voor analyse. Het is mogelijk verschillende sensoren toe te voegen, onder meer om hartfunctie en beweging te meten, wat de nauwkeurigheid verbetert en nog meer relevante informatie over de gebruiker oplevert.
Roossien, die een opleiding in werktuigbouwkunde en biomedische technologie heeft, ontwikkelde het idee tijdens haar promotieonderzoek. Inmiddels is ze als universitair docent in Medical Device Design bezig om dit concept om te zetten in een echt product. ‘Het is jammer als een technologische vinding ontwikkeld tijdens onderzoek ergens op een plank eindigt.’
Om haar idee rijp te maken voor de markt moet zij de correcte werking en bruikbaarheid van haar ontwerp goed aantonen. ‘Het zou eenvoudiger zijn om het als hulpmiddel voor fitnessactiviteiten te ontwikkelen, want voor gebruik bij medische toepassingen moet je aan allerlei medische regels voldoen en het apparaat testen op patiënten. Dat is veel meer werk.’ Toch doet zij dit, met behulp van verschillende partners, inclusief medische bedrijven en het UMCG.
Het systeem van Roossien kent allerlei toepassingen: ‘Je kunt er bijvoorbeeld de belasting van werk voor oudere werknemers mee meten. Door veroudering kan de dagelijkse inspanning van werk een grotere belasting worden. Of we zouden patiënten hiermee op afstand in de gaten kunnen houden, bijvoorbeeld mensen met long covid.’
Tekst: FSE Science Newsroom | René Fransen
Foto’s: Reyer Boxem
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo dragen RUG-onderzoekers bij aan oplossingen voor grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen. Eerdere portretten van ‘Makers’ vind je op de overzichtspagina.
Techniekonderwijs en -onderzoek maken bij de RUG al decennia deel uit van een breed palet aan sterke disciplines en landelijk werken we steeds intensiever samen met de vier technische universiteiten.
Meer informatie
Laatst gewijzigd: | 02 april 2025 10:28 |
Meer nieuws
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.
-
01 juli 2025
Khalaf Alkhalaf Alumnus van het Jaar 2025
Khalaf Alkhalaf is verkozen tot Alumnus van het Jaar 2025 van de RUG. Hij krijgt de prijs voor zijn inzet voor een goede opvang en begeleiding van vluchtelingen in Nederland en de inspirerende manier waarop hij zijn ervaringen en kennis deelt met...