Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News

UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek 

29 november 2023

Vandaag opent het UMCG de Groningen Microbioom Hub: een nieuwe faciliteit met state-of-the-art technologie waarin alle UMCG-expertise op het gebied van microbioomonderzoek samenkomt. Dit zorgt voor unieke mogelijkheden in onderzoek en maakt nieuwe samenwerkingen mogelijk, zowel met UMCG-onderzoekers als met externe onderzoekers en bedrijven.  

Het onderzoek in de Microbioom Hub heeft één duidelijk doel: aanknopingspunten bieden om de volksgezondheid te verbeteren. Elk mens heeft een microbioom: dit is de samenstelling van micro-organismen (bacteriën en virussen) in je darmen. Darmbacteriën spelen een belangrijke rol in het gezond houden van ons lichaam. Ook heeft het microbioom invloed op het ontstaan en verloop van verschillende ziekten. De samenstelling van het microbioom is bij iedereen anders en kan veranderen, bijvoorbeeld door medicijnen, maar ook door wat je eet. Daarom is het microbioom een zeer interessant aanknopingspunt voor preventie en behandeling van ziekten.  

 Microbioom-onderzoek 

Inzicht in hoe het microbioom bijdraagt aan gezondheid en ziekte leidt tot nieuwe mogelijkheden om patiënten te behandelen en het ontstaan van ziekten te voorkomen. In het UMCG wordt daar al jaren veel baanbrekend onderzoek naar gedaan. In deze nieuwe faciliteit kunnen onderzoekers nu voortbouwen op die kennis en het onderzoek naar een hoger niveau tillen.  

Drie nieuwe labs voor efficiënte samenwerking 

Je zou microbioomonderzoek kunnen zien als een grote puzzel waarbij verschillende wetenschappers allemaal een ander stukje van de microbioompuzzel onderzoeken. Samen onderzoeken zij de samenstelling, stabiliteit en functie van het microbioom. Ook bestuderen ze factoren die het microbioom kunnen beïnvloeden, zoals iemands genetische profiel, dieet of geneesmiddelengebruik. In de nieuwe faciliteit zijn drie gloednieuwe laboratoria met de nieuwste technologie naast elkaar gebouwd. Hierdoor kunnen onderzoekers slim en snel met elkaar samenwerken. Ook is er kantoorruimte, waardoor mensen die data analyseren achter de computer, snel kunnen schakelen met de mensen op het lab.  

Samenwerken met onderzoekers en bedrijven 

De microbioomhub is opgericht door onderzoekers van de afdelingen Maag- Darm- en Leverziekten, Medische Microbiologie en Infectiepreventie, en Genetica. Eerst zullen de deskundigen van deze afdelingen samen in de hub werken, maar na een inwerkperiode staan zij open voor samenwerkingen met andere onderzoekers en bedrijven, zowel binnen als buiten het UMCG. 

Symposium  

Op 29 november is er in het UMCG ook een symposium ter ere van de opening van de Groningen Microbioomhub, waar verschillende experts op het gebied van microbioomonderzoek lezingen geven. Tijdens het symposium zal de hub geopend worden door de decaan van het UMCG, Wiro Niessen.

Het microbioomcentrum
Laatst gewijzigd:29 november 2023 15:17

Meer nieuws

 • 06 juni 2024

  Wiro Niessen Captain of Science van Topsector Life Sciences & Health

  Wiro Niessen, decaan van de Faculteit Medische Wetenschappen, is door minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van het Topteam van de Topsector Life Sciences & Health (LSH). Zijn benoeming is per 1 juni...

 • 29 mei 2024

  Europese samenwerkingsmasters behoren tot de top

  Op 27 mei werd door het EACEA in Brussel gevierd dat 20 jaar geleden de eerste Erasmus Mundus Masters van start gingen.

 • 27 mei 2024

  Vier eredoctoraten uitgereikt door de RUG

  De RUG heeft op vrijdag 24 mei vier eredoctoraten uitgereikt aan dr. Kate Crawford, dr. Tedros Ghebreyesus, ir. Gerrit Hiemstra en prof. dr. Mariana Mazzucato. De uitreiking vond plaats in de aula van het Academiegebouw en was onderdeel van de...