Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Meer eenzaamheid bij ouderen met migratieachtergrond

10 mei 2023

Oudere migranten, met name Marokkaanse en Turkse ouderen, voelen zich eenzamer dan ouderen zonder migratieachtergrond. Die eenzaamheid is niet zo zeer het gevolg van sociale isolatie bij oudere migranten, want ze hebben wel degelijk sociale relaties. Toch ervaren ze meer eenzaamheid dan leeftijdgenoten zonder migratieachtergrond. Uit het onderzoek van Rowan ten Kate blijkt dat het een gevolg is van gevoelens van verlies naar het geboorteland en teleurstellende familierelaties.

Eenzaamheidsparadox

In Europa neemt het aantal ouderen in de bevolkingssamenstelling toe, ook ouderen met een migratieachtergrond. Eenzaamheid ontstaat wanneer iemands sociale relaties niet naar wens zijn en de wensen voor sociale relaties kunnen verschillen per cultuur. Het is daarom belangrijk te kijken naar welke aspecten van sociale relaties die eenzaamheid kunnen verklaren. De resultaten van het onderzoek van Rowan ten Kate bevestigen een paradox: eenzaamheid komt vaker voor onder oudere migranten dan onder ouderen zonder migratieachtergrond, terwijl hun sociale relaties niet zo sterk verschillen.

.

Verliesgevoelens en familierelaties

Een eerste verklaring hiervoor zijn migratie-specifieke aspecten die zorgen voor meer eenzaamheid, zoals verliesgevoelens naar het geboorteland. Gevoelens van verlies naar het geboorteland komen vaak voor onder migranten. Migranten met een hogere acculturatie hebben minder vaak verliesgevoelens, en sociale relaties in het land van immigratie beïnvloeden verliesgevoelens niet. Een tweede verklaring voor eenzaamheid onder oudere migranten is dat niet alle aspecten van sociale relaties als betekenisvol worden ervaren, wat bijdraagt aan meer eenzaamheid. Dit betreft sociale participatie in het land van immigratie, vooral voor migranten mannen. Tevens zijn familierelaties soms teleurstellend of zijn er hoge verwachtingen, vooral voor migrantenvrouwen.

Vriendschap

Tot slot zijn vriendschapsrelaties, vooral op basis van een gedeelde migratieachtergrond, een belangrijke beschermende factor tegen eenzaamheid. De bevindingen laten zien dat interventies tegen eenzaamheid aandacht nodig hebben voor wensen omtrent sociale participatie en het herkennen van eenzaamheid bij oudere migranten die niet sociaal geïsoleerd zijn.

Understanding loneliness among older migrants

Laatst gewijzigd:14 september 2023 13:57
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 31 januari 2024

    Laura Batstra strijdt op social media tegen stoornisdenken 

    Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra zet zich in tegen stoornisdenken en overmedicalisatie. Dat doet ze onder andere door posts op social media. Hoewel het soms vechten tegen de bierkaai lijkt, gelooft Batstra dat een hoop kleine acties...

  • 26 januari 2024

    Vader in de gevangenis: Wat voor impact heeft dat op het gezin?

    Hoewel zo’n 28.300 kinderen in Nederland een vader in de gevangenis hebben, is er slechts beperkt onderzoek naar de impact hiervan op het gezin gedaan. Socioloog Simon Venema − onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland en verbonden aan de...