De winnaar van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2022 is bekend!
De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is dit jaar georganiseerd door de astronomen van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Tussen 4 april en 15 mei konden alle leerlingen uit 5 havo en 5 en 6 vwo de vragen van de voorronde downloaden van de website. Hierna zijn de tien beste inzendingen uitgenodigd om de finaledagen aan de Rijksuniversiteit Groningen bij te wonen.
Tijdens de finaledagen op 4, 5 en 6 juli woonden de finalisten masterclasses bij van sterrenkundigen, gingen ze op excursie en kregen een planetariumshow in de DOT. Ook maakten ze iedere dag opgaven die meetelden voor de uitslag van de Sterrenkunde Olympiade. Op 6 juli werd de finale besloten met een 90 minuten durend examen, waarbij de kennis en het inzicht van de deelnemers werden beproefd.
Alle deelnemers kregen een certificaat van deelname. De derde prijs is gewonnen door Manon Jacobs van het Gymnasium Felisenum in Velsen. Zij ontving de LEGO-set van de Apollo Saturn v. De tweede prijs, een telescoop van Celestron, is gewonnen door Yutaro Yamamoto van de Helen Parkhurst Daltonschool in Almere. De winnaar van de Sterrenkunde Olympiade 2022 is Benthe Sturre van het RSG Tromp Meesters in Steenwijk. Zij gaat mee op waarneemreis naar het Roque de los Muchachos Observatorium op het Canarische eiland La Palma. Daar mag ze waarnemingen doen met één van de twee Nederlands-Engels-Spaanse telescopen.

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor middelbare scholieren die geïnteresseerd zijn in natuur- en sterrenkunde. De olympiade wordt afwisselend georganiseerd door één van de sterrenkundige instituten van de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden en Nijmegen. De sponsoren van dit jaar waren ASTRON, SRON, NOVA, de Nederlandse Astronomenclub, KNVWS, Ganymedes en Donkerte van de Wadden.
Laatst gewijzigd: | 07 juli 2022 09:59 |
Meer nieuws
-
12 september 2023
Kunst in tijden van AI
Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....
-
28 augustus 2023
Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.
Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.
-
26 juli 2023
Vijf veelbelovende RUG-onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs
Niet minder dan vijf veelbelovende RUG-wetenschappers gaan met behulp van de Rubicon-financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en ZorgOnderzoek Nederland Medische Wetenschappen (ZonMw) twee jaar onderzoek...