Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

De winnaar van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2022 is bekend!

07 juli 2022

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is dit jaar georganiseerd door de astronomen van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Tussen 4 april en 15 mei konden alle leerlingen uit 5 havo en 5 en 6 vwo de vragen van de voorronde downloaden van de website. Hierna zijn de tien beste inzendingen uitgenodigd om de finaledagen aan de Rijksuniversiteit Groningen bij te wonen.

Tijdens de finaledagen op 4, 5 en 6 juli woonden de finalisten masterclasses bij van sterrenkundigen, gingen ze op excursie en kregen een planetariumshow in de DOT. Ook maakten ze iedere dag opgaven die meetelden voor de uitslag van de Sterrenkunde Olympiade. Op 6 juli werd de finale besloten met een 90 minuten durend examen, waarbij de kennis en het inzicht van de deelnemers werden beproefd.

Alle deelnemers kregen een certificaat van deelname. De derde prijs is gewonnen door Manon Jacobs van het Gymnasium Felisenum in Velsen. Zij ontving de LEGO-set van de Apollo Saturn v. De tweede prijs, een telescoop van Celestron, is gewonnen door Yutaro Yamamoto van de Helen Parkhurst Daltonschool in Almere. De winnaar van de Sterrenkunde Olympiade 2022 is Benthe Sturre van het RSG Tromp Meesters in Steenwijk. Zij gaat mee op waarneemreis naar het Roque de los Muchachos Observatorium op het Canarische eiland La Palma. Daar mag ze waarnemingen doen met één van de twee Nederlands-Engels-Spaanse telescopen.

V.l.n.r.: Reynier Peletier (hoogleraar Sterrenkunde, organisator Olympiade). Benthe Sturre (winnaar), Yutaro Yamamoto (2e prijs). Manon Jacobs (3e prijs), Paul Feldbrugge (organisator Olympiade).
V.l.n.r.: Reynier Peletier (hoogleraar Sterrenkunde, organisator Olympiade). Benthe Sturre (winnaar), Yutaro Yamamoto (2e prijs). Manon Jacobs (3e prijs), Paul Feldbrugge (organisator Olympiade).

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor middelbare scholieren die geïnteresseerd zijn in natuur- en sterrenkunde. De olympiade wordt afwisselend georganiseerd door één van de sterrenkundige instituten van de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden en Nijmegen. De sponsoren van dit jaar waren ASTRON, SRON, NOVA, de Nederlandse Astronomenclub, KNVWS, Ganymedes en Donkerte van de Wadden.

Laatst gewijzigd:07 juli 2022 09:59

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...