Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

RUG- en UMCG-projecten ontvangen miljoenen in NWO Perspectief-programma’s

15 december 2022

Negen consortia van onderzoekers, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties ontvangen financiering binnen het programma Perspectief van NWO. Perspectief is een programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Binnen de consortia werken onderzoekers, kennisinstellingen, bedrijven en andere maatschappelijke organisaties samen aan urgente thema’s. De RUG en het UMCG zijn bij drie van deze programma’s betrokken.

Longblaasjes herstellen voor meer lucht bij COPD
Prof. dr. Irene Heijink (UMCG) is programmaleider bij RecovAir: REpairing lung damage via reCOVery of stromal heAlth to restore respIRatory function.

In Nederland lijden bijna 600.000 mensen aan COPD. Deze progressieve longziekte is tot op heden niet te genezen en wereldwijd doodsoorzaak nummer drie. Het RecovAir-programma wil hierin verandering brengen. Hiertoe verpakken de onderzoekers medicijnen of stamcellen in een ultradunne laag hydrogel. Zo kunnen ze de middelen heel gericht diep in de longen afleveren en voorkomen dat deze direct door het lichaam worden opgeruimd. Op plekken waar de longblaasjes beschadigd zijn, kunnen de medicijnen of cellen vervolgens de kapotte blaasjes repareren of vervangen. Op die manier kan dit programma de kosten van de gezondheidszorg verlagen en de kwaliteit van leven en de maatschappelijke participatie van deze groep longpatiënten verhogen.

Microscooptechnieken en Sedimentbeheer
Het UMCG is als kennisinstelling betrokken bij het programma 3DNI, onder leiding van prof. dr. Sjoerd Stallinga (TU Delft). Het 3DNI-programma werkt aan technologie die supersnel 3D-beelden kan maken van atomen, moleculen en cellen. Hiervoor ontwikkelen de onderzoekers nieuwe microscopietechnieken op basis van licht en/of elektronen.

De RUG werkt mee aan het programma WadSED, geleid door prof. dr. Maarten G. Kleinhans (Universiteit Utrecht). WadSED vergelijkt de Waddenzee en de Westerschelde, bouwt nieuw gereedschap, en ontwerpt een nieuwe aanpak voor gezamenlijk beheer en beleid om te komen tot toekomstbestendig sedimentbeheer dat onze kusten gelijktijdig beschermt tegen een stijgende zeespiegel, afnemende biodiversiteit, en toenemende baggerkosten.

Lees het NWO nieuwsbericht voor meer informatie.

Laatst gewijzigd:20 december 2022 13:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...