Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Universitaire gemeenschap eert Aletta Jacobs met Aletta-jaar

Aletta Jacobs: al 150 jaar baanbreekster voor vrouwelijk toptalent
19 april 2021

Het was Thorbecke in hoogst eigen persoon die in 1871 in een brief aan de heer Jacobs kenbaar maakte dat hij ermee instemde dat hij zijn dochter Aletta als eerste vrouw zou mogen inschrijven aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Op 20 april van dat jaar was Aletta Jacobs de eerste vrouw in Nederland die zich als volwaardig vrouwelijk student inschreef bij een universiteit. Op 20 april 2021, 150 jaar later, eert de RUG Aletta Jacobs met de start van het Aletta-jaar.

Aanvankelijk krijgt Jacobs toestemming voor een proefperiode van een jaar. Op zijn sterfbed verleent Thorbecke Jacobs echter ook toestemming om examens af te leggen. Ze legt in 1877 en 1878 succesvol haar staatsexamen af en is dan de eerste vrouwelijke arts van Nederland. In 1879 promoveert ze en gaat ze als huisarts aan de slag in Amsterdam. Jacobs was daarmee de eerste vrouw in Nederland die een volledig academische opleiding voltooide aan een Nederlandse universiteit.

Keerpunt

De inschrijving van Aletta Jacobs in 1871 is een keerpunt in de Nederlandse geschiedenis ten aanzien van de positie van vrouwen in de wetenschap. Vele vrouwen hebben Aletta’s pad daarna mogen volgen. Op 20 April 2021 start daarom een gemeenschappelijk jaar met een programma waarin de RUG samen met UMCG, AJSPH, Universiteitsmuseum en Studium Generale meerdere activiteiten organiseert. Daarmee markeert en onderstreept de RUG, samen met haar partners, het belang van dit bijzondere moment in de geschiedenis en vraagt het blijvend aandacht voor de rol van diversiteit binnen de wetenschap.

Programma

Het Aletta-jaar komt direct uit de startblokken met de publicatie van de eerste van twee speciale podcasts over de invloed van vrouwen op 20 april. Hierin is onder meer Marian Joëls te gast, decaan van het UMCG en auteur van het nieuwe boek ‘Baanbreeksters’. Op 28 april volgt een tweede (Engelstalige) podcast waarin de invloed van vrouwen in internationaal perspectief wordt geplaatst. Cisca Wijmenga, rector magnificus van de RUG, schuift aan als één van de gasten.

Joëls: "Aletta Jacobs was haar tijd ver vooruit, in vele opzichten. Zij heeft de weg bereid voor al die vrouwelijke studenten die na haar de universiteit zijn binnengestroomd, in het bijzonder bij de studie geneeskunde. Haar waarde is enorm geweest en als leden van de Groningse academische omgeving zijn wij trots op deze bijzondere vrouw."

Wijmenga: “Als een van de geïnterviewde vrouwen in het boek Baanbreeksters weet ik uit ervaring wat het is om als pionier je eigen pad te moeten banen. Ik voel me bevoorrecht dat ik nu als rolmodel, zoals Aletta Jacobs ook voor mij was, kan dienen voor andere vrouwen”.

Gedurende het Aletta-jaar ontplooit de RUG meerdere activiteiten, waaronder de voorjaarslancering van een stadswandeling gericht op eerste vrouwen aan de universiteit van Groningen. Ook loopt een kunstenaarsproject met Aletta Jacobs als centraal thema, dat leidt tot de onthulling van een muurschildering op een bijzondere plek in Groningen. Ga naar rug.nl/alettajaar voor actuele informatie over de activiteiten omtrent het Aletta-jaar.

Laatst gewijzigd:20 april 2021 11:18
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...