Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Schrijf je collegegeld terug met de Gerrit Krolprijs!

20 mei 2021
banner

Schrijf jij het beste Nederlandstalige essay over het thema ‘scenario’s voor de toekomst’? Dan ben jij straks de winnaar van de tweede editie van de Gerrit Krolprijs! De Gerrit Krolprijs is door het Talencentrum en de Faculteit der Letteren van de RUG in 2019 in het leven geroepen en wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. De winnaar van de prijs krijgt een geldbedrag van €2000,-, oftewel, een volledig gratis studiejaar.

Studenten van alle universiteiten uit het Nederlands taalgebied kunnen een in het Nederlands geschreven essay over het thema van maximaal 2000 woorden inzenden tot 1 juni 2021. Vervolgens bepaalt een deskundige jury welke inzenders in aanmerking komen voor een nominatie en wordt de winnaar verkozen. De jury bestaat uit Louis Stiller (schrijver), Zito Ysenbaert (winnaar Gerrit Krolprijs 2019), Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen (schrijver en docent Talencentrum).

Gelet wordt op originaliteit, stilistisch vernuft en talent voor amuserend schrijven. Voorwaarde is ook dat het essay nog niet eerder is gepubliceerd. Zie voor alle verdere criteria het reglement. Het essay van de winnaar van de Gerrit Krolprijs wordt gepubliceerd op literair weblog Tzum. Daarnaast bestaat de prijs dus uit een geldbedrag van €2000,-.

De prijs is genoemd naar Gerrit Krol vanwege het buitengewoon indrukwekkende oeuvre waarmee de schrijver de Nederlandse literatuur heeft verrijkt. Zijn literaire stemgeluid is uniek te noemen in het Nederlands taalgebied.

De essays met het thema ‘scenario’s voor de toekomst’ kunnen tot uiterlijk 1 juni 2021 worden ingezonden via gerrit.krolprijs rug.nl. De winnaar wordt bekendgemaakt in juni.

Laatst gewijzigd:18 juli 2023 10:42

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...