Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News

25 heldere sterren, geboren buiten de Melkweg, te zien met verrekijker

10 februari 2021
Onze melkweg met in de gele cirkels de 25 heldere Gaia-Enceladus sterren. Foto: Tadafumi Matsuno
Onze melkweg met in de gele cirkels de 25 heldere Gaia-Enceladus sterren. Foto: Tadafumi Matsuno

Amateursterrenkundigen en andere geïnteresseerden kunnen hun hart weer ophalen: met slechts een verrekijker of kleine telescoop zijn 25 heldere sterren van het stelsel Gaia-Enceladus te zien. Dit stelsel is zo’n 10 miljard jaar geleden opgeslokt door de Melkweg en deze heldere sterren zijn dan dus ook buiten onze Melkweg geboren. De sterren werden geïdentificeerd door sterrenkundigen Tadafumi Matsuno en Helmer Koppelman van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, onder leiding van sterrenkundige Amina Helmi.

In 2018 ontdekte Amina Helmi dat ons sterrenstelsel, de Melkweg, niet in zijn eentje is gevormd maar in zijn vroege jeugd is samengesmolten met een ander groot stelsel dat nu bekend staat als Gaia-Enceladus. Het lijkt erop dat de 25 heldere sterren bij dit stelsel horen. Dit biedt amateursterrenkundigen en geïnteresseerden dus de kans om sterren met een extragalactische oorsprong te observeren en meer over ze te weten komen. Van vele van deze sterren is bijvoorbeeld de chemische samenstelling nog onbekend. Hoewel ze moeilijk te zien zijn met het blote oog, is er slechts een verrekijker of kleine telescoop nodig om de sterren te spotten.

De felste van deze Gaia-Enceladus sterren bevindt zich op een afstand van ongeveer vijfhonderd lichtjaar. De dichtstbijzijnde Gaia-Enceladus ster die we kennen staat dichterbij, namelijk op een afstand van tachtig lichtjaar. Deze is echter veel zwakker dan de 25 Gaia-Enceladus sterren die nu geïdentificeerd zijn: maar liefst tweehonderd keer zwakker dan de felste van deze.

Laatst gewijzigd:12 februari 2021 10:19

Meer nieuws

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!