Speuren naar kwik in de Arctische gebieden (video)
Kolencentrales, metaalsmelterijen en kleinschalige goudwinning: ze zorgen wereldwijd voor uitstoot van het zware metaal kwik. Die uitstoot veroorzaakt in Arctische gebieden, duizenden kilometers weg van de bron, schade aan mens, dier en milieu. RUG-wetenschapper Frits Steenhuisen doet hier onderzoek naar. Hij probeert niet alleen de hoeveelheid uitgestoten kwik, maar ook de bronnen van de uitstoot te ontdekken.
Dat is vanwege complex speurwerk geen gemakkelijke klus. Toch weet Steenhuisen modellen te ontwikkelen waarmee hij vrij nauwkeurig kwikuitstoot in kaart kan brengen. Hij heeft er vertrouwen in dat die modellen uiteindelijk gebruikt kunnen worden om de uitstoot van kwik wereldwijd te beperken.
In deze video vertelt Steenhuisen over zijn onderzoek. Steenhuisen is een van de initiatiefnemers van de grote onderzoeksexpeditie naar Spitsbergen die in augstus 2020 plaatsvindt.
Meer informatie
Laatst gewijzigd: | 03 september 2021 14:33 |
Meer nieuws
-
13 mei 2025
Europese veiligheid: kans en bedreiging voor de democratie
Hoe sterk is onze democratie? Wat er nu op het wereldtoneel gebeurt, is daarvoor bepalend, betoogt Pieter de Wilde, hoogleraar Europese Politiek & Maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen.
-
08 mei 2025
Prof. dr. Petra Hendriks verkozen tot lid Academia Europaea
Prof. dr. Petra Hendriks, hoogleraar Semantiek en Cognitie aan de Faculteit der Letteren en directeur van het Center for Language and Cognition Groningen (CLCG), is verkozen tot lid van de prestigieuze Academia Europaea.
-
01 mei 2025
AI en vrijheid van meningsuiting
Zaterdag 3 mei is de Internationale Dag van de Persvrijheid. Een dag om ons bewust te zijn van het belang van persvrijheid en van onze plicht om die vrijheid van meningsuiting te respecteren en te beschermen. Die bewustwording is geen overbodige luxe...