Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Strategisch partnerschap Universität Hamburg en RUG bekrachtigd

22 november 2019
Vicepresident Prof.dr. Suzanne Rupp van UH en CvB-voorzitter Prof.dr. Jouke de Vries van de RUG

Het internationale netwerk van de Universiteit van het Noorden blijft groeien: zo’n 50 medewerkers van de Universität Hamburg (UH) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kwamen afgelopen dagen bijeen in Hamburg om hun nieuwe, diepgaande samenwerking te bespreken. Vicepresident Prof.dr. Suzanne Rupp van UH en CvB-voorzitter Prof.dr. Jouke de Vries van de RUG benadrukten het strategische partnerschap met het ondertekenen van een zogenaamde ‘Memorandum of Understanding’.

Er bestonden al tal van wetenschappelijke contacten tussen de twee universiteiten. Nu is het moment gekomen om verdere gemeenschappelijke onderzoeksprioriteiten vast te stellen. Vooral de onderzoeksgebieden datawetenschap, infectieonderzoek, marketing en bedrijfskunde, gezondheidseconomie, energietransitie (waterstof!) en astrofysica zijn bijzonder veelbelovend voor gezamenlijke projecten. Beide universiteiten gaan financiële ondersteuning geven aan onderzoekers om gemeenschappelijke ideeën te delen en te ontwikkelen. Het partnerschap omvat verder studentenuitwisseling en gezamenlijke onderwijs- en uitwisselingsformats.

Sinds 2012 bouwt de Universiteit van Hamburg aan een strategisch netwerk van internationale universitaire samenwerkingsverbanden als onderdeel van haar internationaliseringsstrategie. De Rijksuniversiteit Groningen is, na de universiteiten van Lund en Straatsburg, de derde samenwerkingspartner van de UH in Europa.
Jouke de Vries: “Deze MoU met Hamburg is een belangrijke stap in onze Universiteit van het Noorden aanpak. Ik wil onze relaties met steden en regio’s in Noord-Nederland én het Noordwesten van Duitsland intensiveren en concretiseren, en daarmee bouwen aan een sterk en competitief kennisnetwerk.”

Universität Hamburg, opgericht in 1919, is de derde grootste universiteit van Duitsland met ongeveer 43.000 studenten in 8 faculteiten. Sinds dit jaar is de universiteit toegetreden tot de Excellentie Strategie van het Duitse Ministerie van Onderwijs en Onderzoek. In totaal 11 zogenaamde ‘Exzellenzuniversitäten’ worden hierin voor zeven jaren gefinancierd door de federale en deelstaatregeringen. De steden Hamburg en de stad Groningen onderhouden ook nauwe banden. De samenwerkingsovereenkomst is verlengd in april 2019 en richt zich op hernieuwbare energie, wetenschap en onderzoek, stedelijke ontwikkeling, mobiliteit en gezondheid.

Laatst gewijzigd:03 september 2021 14:35
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...