Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News

Start internationaal onderzoek naar ‘personalized medicine’ bij diabetische nierschade

07 februari 2017

Vandaag starten onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen in een grote internationale samenwerking genaamd BEAt-DKD (versla diabetische nierziekte) aan een vijfjarig onderzoek naar het voorkomen en behandelen van nierschade bij diabetes.

Een groeiend aantal mensen wereldwijd heeft te maken met diabetes type 2 en de gevolgen hiervan. Met name de nieren kunnen grote schade oplopen als gevolg van diabetes. Patiënten merken heel lang niets van deze schade,  maar wanneer dat wel het geval is, is het vaak te laat om te herstellen. Medicatie om de nierschade bij diabetes te genezen is er niet, de schade kan met medicijnen momenteel alleen beperkt worden afgeremd.

UMCG-hoogleraren klinische farmacologie Dick de Zeeuw en Hiddo Lambers Heerspink starten samen met een grote groep collega’s van twintig verschillende internationale universiteiten en 10 farmaceutische bedrijven een grootschalig onderzoek naar een betere behandeling van de ziekte. Dit onder de vlag van het Europese Innovative Medicines Initiative.

Het doel is om behandelwijzen te ontwikkelen die veel meer op de individuele patiënt gericht zijn. Het onderzoek richt zich daarom op de verschillende mechanismen die een rol spelen bij de nierschade, en het ontdekken van stoffen in bloed en urine die de oorzaak en daarmee de juiste behandeling kunnen identificeren. “Hiermee nemen we, net als nu bij kanker gebeurt, de eerste stappen naar ‘personalized medicine’ in de behandeling van nierziekte bij diabetes”, zegt De Zeeuw.

Het UMCG speelt een grote rol in dit samenwerkingsverband als co-leider van het onderzoek samen met de universiteiten van Lund (Zweden) en Helsinki (Finland) en twee farmaceutische bedrijven. In het onderzoek wordt bovendien gebruik gemaakt van databases van het UMCG.

Bron: persbericht UMCG

-
Laatst gewijzigd:28 september 2021 14:32

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.