Nieuwe vliegertechniek haalt energie uit ‘rustig’ water
Dr. Eize Stamhuis ontwikkelt met het bedrijf Sea Current een nieuwe methode om energie uit getijdestroming te winnen, gebaseerd op de techniek van vliegers. De methode kent grote voordelen ten opzichte van wind- en zonne-energie, omdat deze energie kan halen uit zeewater met een lage stroomsnelheid - bijvoorbeeld langs de Nederlandse kust. Een ander voordeel: getijdestroming is vrijwel altijd beschikbaar en 100 % voorspelbaar.
Bij de nieuwe techniek worden grote vlieger-achtige systemen van zo’n tien bij twaalf meter onder water geplaatst. Deze bewegen heen en weer in de stroming. De opgewekte energie wordt via een kabel aan land gebracht. Deze techniek is met name geschikt voor zeewater met een lage stroomsnelheid. Dat is wereldwijd in ruime mate voorhanden, en zeker voor de Nederlandse kust. Andere technieken hebben vaak water nodig met een hoge stroomsnelheid. Dergelijke locaties komen echter veel minder vaak voor.
Meer informatie

Video’s RUG
Het online videomagazine Unifocus belicht wekelijks onderwerpen die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering. Andere video's staan in onze videoportal.
Laatst gewijzigd: | 24 september 2021 13:31 |
Meer nieuws
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor circulaire biogebaseerde materialen
Prof. dr. Anastasiia Krushynska ontvangt een Nationale Wetenschapsagenda (NWA) subsidie van EUR 600.000 om innovatieve technologieën te helpen ontwikkelen voor het omzetten van laagwaardig organisch afval in duurzame, recyclebare materialen.