Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Molecular and biological nature of endometrial cancer

07 november 2012

Promotie: mw. R.A. de Jong, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecular and biological nature of endometrial cancer

Promotor(s): prof.dr. H.W. Nijman, prof.dr. H. Hollema, prof.dr. I.P. Kema

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe aangrijpingspunten in strijd tegen baarmoederkanker

In Nederland wordt jaarlijks bij circa 1900 vrouwen baarmoederkanker vastgesteld. De overlevingscijfers zijn over het algemeen goed, behalve bij agressieve subtypen (hoog risicoprofiel). Deze patiënten worden behandeld met chirurgie (verwijderen van de baarmoeder, eierstokken en lymfeklieren) en radiotherapie. De radiotherapie veroorzaakt klachten van blaas en darm voor korte of langere tijd.

Het onderzoek van Renske de Jong heeft aangetoond dat het veilig is om bij patiënten met baarmoederkanker met een hoog risicoprofiel die geen uitzaaiingen hebben in de lymfeklieren, uitwendige bestraling te beperken tot een kleiner gebied (het ‘bekkenveld’). Dit leidt tot minder bijwerkingen van blaas en darmen.

Immunotherapie lijkt een veelbelovende nieuwe behandeling van kanker. Daarom onderzocht De Jong de mogelijkheid immunotherapie in te zetten tegen baarmoederkanker. Ze stelt vast dat de aanwezigheid van tumorinfiltrerende T-lymfocyten een positieve invloed heeft op de prognose. Echter, kankercellen hebben mechanismen ontwikkeld waardoor ze kunnen ontsnappen aan een immuunreactie. Bij patiënten met baarmoederkanker heeft de aanwezigheid van deze ontsnappingsmechanismen een negatieve invloed op het aantal en de werking van tumorspecifieke T-lymfocyten en op de prognose.

In principe zou stimulatie van T-lymfocyten kunnen leiden tot een effectievere tumorspecifieke afweer. Er zal echter een methode gevonden moeten worden om de ontsnappingsmechanismen van kankercellen zo te beïnvloeden dat immunotherapie ook voor deze groep patiënten een positief effect zou kunnen hebben.

Renske de Jong (Heerenveen, 1984) studeerde Geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Jan Kornelis de Cock Stichting. De Jong is inmiddels in opleiding tot radiotherapeut-oncoloog in het UMCG.

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie@umcg.nl

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:02
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....