Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Effects of dental implants on hard and soft tissues

30 juni 2010

Promotie: mw. N. Tymstra, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Effects of dental implants on hard and soft tissues

Promotor(s): prof.dr. H.J.A. Meijer, prof.dr. G.M. Raghoebar, prof.dr. A. Vissink

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Twee kronen op één implantaat mogelijke oplossing voor ruimtegebrek

Witte tanden en mooi roze driehoekjes tandvlees ertussen. Voor mensen die twee voortanden missen en daarom twee implantaten hebben, is dat ideaal vaak niet weggelegd. Voor twee implantaten naast elkaar is ruimte nodig. Die ruimte is er soms niet. Als de implantaten te dicht bij elkaar staan, slinkt het bot ertussen en krimpt ook het tandvlees. Daardoor ontstaat een zwart gat in plaats van gezond tandvlees.

Tandarts Nynke Tymstra vergeleek de gebitten van twintig patiënten met twee conventionele vlakke implantaten, naast elkaar, en twintig patiënten met twee nieuwe implantaten met gewelfde vorm. Een jaar na plaatsing was het bot rond de gewelfde implantaten iets meer geslonken dan rond de vlakke, maar was er geen verschil in het slinken van het tandvlees. Hoewel patiënten vaak zeer tevreden bleken, concludeert Tymstra dat maar moeilijk een voorspelbaar resultaat te krijgen is waar ook de arts tevreden mee is. Naast bovenstaande studie deed ze ook een pilotstudie waarin ze vijf patiënten met twee vlakke implantaten naast elkaar vergeleek met vijf patiënten met twee kronen op één implantaat. De optie van een implantaat met twee kronen zou een oplossing kunnen bieden wanneer er te weinig ruimte is voor twee implantaten. Tymstra raadt aan de mogelijkheid van een implantaat met twee kronen verder te onderzoeken.

Nynke Tymstra (Sneek, 1978) studeerde Medische Biologie en Tandheelkunde in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Kaakchirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door fondsen van Nobel Biocare en het ORIS Onderzoeksfonds. Tymstra werkt in haar eigen tandartsenpraktijk in Ureterp, waar ze naast haar onderzoek ook werkte.

 
Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:15
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....