Angst voor allochtonen belangrijke voorspeller PVV-stemgedrag
Burgers die zich door de komst van allochtonen bedreigd voelen, zijn meer geneigd PVV te stemmen. Dit is de belangrijkste conclusie uit een grootschalig panelonderzoek naar de onderliggende processen van PVV-stemgedrag onder inwoners van de provincies Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid van de Rijksuniversiteit Groningen.
Angst voor geweld van moslims en angst voor allochtonen met betrekking tot de eigen economische positie en eigen culturele waarden en normen zijn voor Nederlanders belangrijke drijfveren om op de PVV te stemmen.
De twee voornaamste factoren die - blijkens het onderzoek - deze angst kunnen verminderen, zijn religie en vertrouwen in de overheid. Gelovigen zijn dan ook minder snel geneigd om op de PVV te stemmen, evenals burgers die meer vertrouwen hebben in de regering. Ook burgers met sociale eigenschappen zoals empathie en een open houding, ervaren minder angst voor allochtonen.
Nationale identificatie
Daarnaast blijkt de mate waarin mensen zich identificeren met Nederland van invloed op de ervaren dreiging van allochtonen. Een sterke mate van nationale identificatie versterkt de angst voor allochtonen onder Nederlandse burgers. Nederlanders die Nederland belangrijk vinden voor hun identiteit, zijn eerder geneigd op de PVV te stemmen dan Nederlanders die zich in mindere mate met Nederland identificeren.
Dit geldt in mindere mate wanneer sprake is van een complexere identiteit. Friezen, die zich met zowel Friesland als Nederland identificeren, blijken minder geneigd om op de PVV te stemmen dan Friezen die zich alleen met Friesland of alleen met Nederland identificeren. Hun angst voor allochtonen is minder groot, doordat zij gewend zijn met verschillende culturele perspectieven om te gaan.
Meer informatie: dr. A. Dotinga of prof. dr. K. van Oudenhoven
Instituut ISW
Het Instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid (ISW) is een multidisciplinair en interuniversitair onderzoeksinstituut dat ernaar streeft om d.m.v. wetenschappelijk onderzoek inzicht te verschaffen in de manier waarop een sociaal weerbare samenleving gecreëerd kan worden waarin de perspectieven en identiteiten van verschillende culturele groepen geïntegreerd zijn en deze groepen positieve relaties met elkaar onderhouden. Zij doet dat in nauwe samenwerking met de praktijk.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:57 |
Meer nieuws
-
07 mei 2025
Leerlingen onderzoeken geluid rondom scholen
Psycholoog Kirsten van den Bosch weet het al langer: geluid is veel meer dan achtergrondruis. Nu krijgt ze de kans om dat grootschalig zichtbaar te maken.
-
29 april 2025
Elitisme even bedreigend als populisme
Bij ‘racisme’ of ‘seksisme’ worden mensen beoordeeld op huidskleur of gender en als gevolg daarvan anders en minderwaardig gevonden. Maar er is ook iets wat je ‘educationisme’ zou kunnen noemen: ‘hoogopgeleiden’ die neerkijken op ‘laagopgeleiden’....
-
15 april 2025
Impact gaswinningsproblemen op Groningers: negatieve ontwikkeling zet niet door, maar meerdere keren schade blijft een punt van zorg
Impact gaswinningsproblemen op Groningers: negatieve ontwikkeling zet niet door, maar meerdere keren schade blijft een punt van zorg